Jasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Až 300 000 Slovákov nemá všeobecného lekára, ich dostupnosť však klesá
Zdielať na

Až 300 000 Slovákov nemá všeobecného lekára, ich dostupnosť však klesá

Nezabúdajte na prevenciu,môže vám zachrániť život

MUDr. Adriana Šimková je hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo a pracuje v ambulancii v Pezinku. Tvrdí, že mnohí ľudia s príznakmi onkologického ochorenia by mohlo zachrániť život, ak by prišli na preventívnu prehliadku. Bohužiaľ, účasť Slovákov na bezplatných preventívnych vyšetreniach je stále nízka a až 300 000 z nich vôbec nemá všeobecného lekára.

Počet preventívnych prehliadok ovplyvnilo obdobie covidovej pnadémie, ani predtým to však podľa MUDr. Adriany Šimkovej nebolo s ich návštevnosťou ružové. 

" Návštevnosť preventívnych prehliadok bola aj vtedy okolo 27 percent. V severských krajinách si pacienti uvedomujú, že sa musia o svoje zdravie starať, pretože podľa toho k nim pristupujú aj zdravotné poisťovne. U nás je najviac úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a hneď po nich sú ochorenia onkologické. Ľudia by sa teda mali starať o svoj krvný tlak, nefajčiť. Ak totiž znížite rizikové faktory jedného ochorenia, ovplyvníte aj iné ochorenia,"tvrdí MUDr. Šimková. 

Až 300 000 Slovákov nemá všeobecného lekára 

Podľa jej slov stále existuje skupina „odolných" pacientov, ktorí chodia na prevenciu len raz za pár rokov alebo vôbec. "Aj ich by sme radi k prevencii doviedli.  Zdravotné poisťovne im posielajú pozývacie listy alebo lekári ich aktívne volajú do ambulancií. Mnohí však ale nemajú kontakt so všeobecným lekárom. Podľa aktuálnych údajov 300 000 Slovákov vôbec nemá svojho všeobecného lekára. A tí celkom určite na preventívne prehliadky nechodia. Tých všetkých by sme chceli do ambulancií dostať,"hovorí. Zároveň však klesá dostupnosť všeobecnej ambulantnej starostlivosti a vo viacerých krajoch je kritický nedostatok všeobecných lekárov.

MUDr. Šimková vie o viacerých prípadoch, keď prevencia zachránila život človeku, ktorý sa cítil zdravý, "Napríklad mnohé vyšetrenia okultného krvácania v stolici, ktoré môže byť prejavom rakoviny hrubého čreva. V minulosti som sa rozhodla darovať kolegyni prístroj na vyšetrenie okultného krvácanie v stolici, aby mohla aj takto zachraňovať životy. Pani doktorka začínala a finančné investície na rozbeh ambulancie sú nemalé. Moja kamarátka mi priniesla vzorku stolice svojho muža.

Mal práve vtedy nárok na preventívne vyšetrenie. Na jeho vzorke som chcela pani doktorke ukázať, ako sa s prístrojom pracuje. Hodnota, ktorá ukazuje množstvo krvi v stolici, bola taká vysoká, až mi skoro oči vypadli. Musela som si zachovať čistú hlavu a školenie ohľadom prístroja profesionálne dokončiť.

Ale celý čas mi v hlave svietili kontrolky. Čím je výsledné číslo vyššie, tým je onkologické ochorenie pravdepodobnejšie. Bolo pre mňa náročné oznámiť výsledok mojej kamarátke, jej manžel mal vtedy 44 rokov. Nemali sme čas otáľať. Objednali sme ho na kolonoskopiu a na onkológii absolvoval v krátkom čase zákrok. Našťastie, to bol len krvácajúci polyp, keby však čakal možno ešte rok... ktovie?," hovorí lekárka a pokračuje: 

"A len nedávno prišla ku mne na vyšetrenie 45-ročná pani, ktorá mala teploty abola zahlienená. Našla som jej veľkú uzlinu a do troch týždňov už podstupovala onkologickú liečbu lymfómu. Zodpovednosť za svoje zdravie má každý pacient vo svojich rukách. My , všeobecní lekári sme tu pre nich k dispozícii a pripravení zasiahnuť ako preventívne tak v čase „núdze“. Pacienti ale musia za nami prísť. Často opakujem, pacient sa nedá vyšetrovať nadiaľku a prevenciu musíme robiť priamo v ambulanciách".

Na ktoré bezplatné preventívne vyšetrenia máte nárok?

Skríning kolorektálneho karcinómu

  • Test na okultné krvácanie do stolice raz za dva roky od 40 rokov veku. Ak je výsledok
    pozitívny, nasleduje kolonoskopia. Tento postup je účinný nielen na odhalenie nádorov hrubého
    čreva, ale aj predrakovinových lézií- polypov.
  • Približne 8 percentám ľudí pri kolonoskopii po pozitívnom výsledku testu na okultné krvácanie
    zistia polypy
  • Pri histológii sa ukáže , že 3 percentá z týchto polypov sú rakovinového charakteru
  • Včasné štádia sa až v 90 percentách dajú riešiť bez akejkoľvek ďalšej liečby
  • Prípadov rakoviny hrubého čreva je ročne okolo 3800

Skríning karcinómu krčka maternice

  • Gynekologické vyšetrenie s cytologickým vyšetrením steru z krčka maternice - raz za dva roky .Je
    možné za doplatok urobiť aj genetický test HPV, ktorý veľmi presne odhalí zmeny na bunkách
  • Každá tretia žena s týmto typom rakoviny zomiera kvôli neskorej diagnostike,ročne je to až 300
    žien
  • Na preventívne prehliadky chodí bohužiaľ menej ako 30 percent žien
  • Od septembra 2021 začal pozývací skríning- môžete dostať pozvánku na vyšetrenie domov
    poštou.

Skríning karcinómu prsníka

  • Mamografické vyšetrenie ženy od 40 do 69 rokov, každé dva roky
  • Na Slovensku ročne pribudne až takmer 3000 prípadov, väčšina z nich je invazívna
  • Až jedna tretina nádorov prsníka sa zistí v pokročilom štádiu
  • Mamografické vyšetrenie odhalí nádor 3 až 5 rokov predtým,ako sa dá nahmatať
  • Riziko vzniku nádoru rastie s vekom, výrazne okolo 50 rokov a potom len narastá
  • Pozvánku na mamografiu tiež môžete dostať domov poštou, ak patríte do rizikovej skupiny 50-69
    rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie