Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fantastická správa: Implantát rohovky vyrobený z prasacej kože vrátil zrak 20 ľuďom
Zdielať na

Fantastická správa: Implantát rohovky vyrobený z prasacej kože vrátil zrak 20 ľuďom

Archívna reportáž

Lekári sa snašia pomôcť ľuďom s ochoreniami rohovky rôznymi spôsobmi.

Vedci tvrdia, že ich sľubné výsledky prinášajú nádej tým, ktorí trpia ochoreniami rohovky a slabým zrakom.


Výskumníci podľa štúdie vyvinuli implantát vyrobený z prasacej kože, ktorý sa podobá ľudskej rohovke a dokáže vrátiť zrak nevidomým a slabozrakým. V pilotnej štúdii implantát – vyrobený z kolagénového proteínu zo zvieraťa – vrátil zrak 20 ľuďom s chorými rohovkami, z ktorých väčšina bola pred zavedením implantátu slepá.

Vedci tvrdia, že ich sľubné výsledky prinášajú nádej tým, ktorí trpia ochoreniami rohovky a následným zhoršením zraku a slepotou.Rohovka je priehľadná časť oka, ktorá pokrýva dúhovku a zrenicu a umožňuje svetlu preniknúť do oka, čo je rozhodujúce pre schopnosť vidieť.

Bioinžiniersky vytvorený implantát je alternatívou k transplantáciám darovaných ľudských rohoviek, ktorých je nedostatok práve v krajinách, kde je ich potreba najväčšia.

Neil Lagali, profesor na oddelení biomedicínskych a klinických vied na Linkoping University vo Švédsku , bol jedným z výskumníkov v štúdii.

Povedal: "Výsledky ukazujú, že je možné vyvinúť biomateriál, ktorý spĺňa všetky kritériá na použitie rovnako ako ľudské implantáty, ktoré možno hromadne vyrábať a skladovať až dva roky, a tým pomôcť ešte viac ľuďom s problémami so zrakom. Darovaných rohovoiek na transplantáciu je nedostatok a mnoho ľudía nemá prístup k liečbe."

Odborníci odhadujú, že 12,7 milióna ľudí na celom svete je slepých v dôsledku poškodených alebo chorých rohoviek, ale iba 1 zo 70 pacientov dostane transplantáciu rohovky. A tí, ktorí potrebujú transplantáciu rohovky, zvyčajne žijú v krajinách s nízkymi a strednými príjmami, v ktorých je prístup k liečbe veľmi obmedzený.

Vymysleli aj jednoduchšiu metódu transplantácie

Mehrdad Rafat je výskumník a podnikateľ stojaci za dizajnom a vývojom implantátov a výkonný riaditeľ spoločnosti LinkoCare Life Sciences AB, ktorá vyrába rohovky skonštruované bioinžinierstvom použité v štúdii.

"Vyvinuli sme značné úsilie, aby sme zabezpečili, že náš vynález bude široko dostupný a cenovo dostupný pre všetkých, nielen pre bohatých. Preto je možné túto technológiu použiť vo všetkých častiach svet,"hovorí.

Na vytvorenie alternatívy k ľudskej rohovke výskumníci použili molekuly kolagénu odobraté z prasacej kože, ktorá je vedľajším produktom potravinárskeho priemyslu, čo uľahčuje prístup k materiálu.

Vedci tiež zároveň vyvinuli novú, minimálne invazívnu metódu na liečbu ochorenia keratokonus, pri ktorom sa rohovka tak stenčí, že to môže viesť až k slepote.

Pri klasickej transplantácii sa pacientova rohovka chirurgicky odstráni a nahradí darovanou rohovkou, ktorá sa prišije na pôvodné miesto pomocou chirurgických stehov.

Profesor Lagali,vedúci výskumnej skupiny, ktorá vyvinula túto chirurgickú metódu, vysvetľuje jej výhody: „Menej invazívna metóda by mohla byť použitá vo viacerých nemocniciach, čím by pomohla viacerým ľuďom. Pri našej metóde chirurg nemusí odstraňovať pacientovo vlastné tkanivo. Namiesto toho sa urobí malý rez, cez ktorý sa implantát vloží do existujúcej rohovky. Pri tejto novej chirurgickej metóde nie sú potrebné žiadne stehy."

Použili ich v Iráne a Indii

Chirurgickú metódu a implantáty použili chirurgovia v Iráne a Indii , dvoch krajinách, kde veľa ľudí trpí slepotou rohovky a slabozrakosťou, ale kde je výrazný nedostatok darovaných rohoviek a možností liečby.

Implantát z prasacieho biomateriálu dostalo pomocou novej metódy dvadsať ľudí, ktorí boli buď slepí alebo na pokraji straty zraku v dôsledku pokročilého keratokonusu. Podľa štúdie boli operácie bez komplikácií, tkanivo sa rýchlo zahojilo a osemtýždňová liečba imunosupresívnymi očnými kvapkami stačila na to, aby sa zabránilo odmietnutiu implantátu.

Pri klasickej transplantácii rohovky sa liek musí užívať niekoľko rokov.Pacienti boli sledovaní dva roky a počas tohto obdobia neboli zaznamenané žiadne komplikácie. Pred procedúrou bolo 14 z 20 účastníkov nevidomých.

Súvisiace články

Najčítanejšie