Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Digitálna únava očí je následok pozerania na obrazovky. Takto si oči nebudete namáhať
Zdielať na

Digitálna únava očí je následok pozerania na obrazovky. Takto si oči nebudete namáhať

Archívna reportáž

Nesprávne používanie obrazoviek poškodzuje zrak.

Obrazovky pravdepodobne používate takmer na všetko – na prácu, odpočinok alebo len na to, aby ste držali krok s každodenným životom. Ak sú vaše oči suché a unavené , na konci dňa máte rozmazané videnie alebo vás bolí hlava, krk a ramená, môže byť na vine dlhý čas strávený s digitálnymi zariadeniami. Ak zmeníte spôsob používania smartfónov, počítačov, tabletov a iných obrazoviek, nebudete si namáhať oči.

Prečo obrazovky spôsobujú únavu očí?

Normálne žmurkáme asi 15-20 krát za minútu. To roztiahne slzy rovnomerne po očiach, vďaka čomu nie sú suché a podráždené. Vedci však zistili, že ľudia žmurkajú menej ako o polovicu častejšie, keď čítajú, pozerajú alebo hrajú na obrazovke. Tiež kontrast textu na pozadí, odlesky a blikanie z digitálnych obrazoviek môžu byť pre oči náročné .

Zabráňte digitálnej únave očí

Nie, nemusíte si dať digitálny detox a úplne sa odtrhnúť od obrazoviek. Niekoľko zmien v spôsobe používania digitálnych zariadení však môže vašim očiam uľaviť.

  • Uistite sa, že obrazovka počítača je od vašej tváre vzdialená približne na dĺžku paže. Stred obrazovky by mal byť približne 10-15 stupňov pod úrovňou očí 
  • Znížte odlesky pomocou matného sieťového filtra. Nájdete ich pre všetky typy počítačov, telefónov a tabletov.
  • Dodržujte pravidlo 20-20-20: každých 20 minút sa pozerajte na predmet vzdialený aspoň 20 stôp po dobu aspoň 20 sekúnd.
  • Po každých 2 hodinách, ktoré strávite na elektronických zariadeniach, si urobte dlhšiu prestávku, približne 15 minút.
  • Používajte umelé slzy na osvieženie očí, keď sú suché.
  • Skúste umiestniť zvlhčovač do miestnosti, kde najčastejšie používate počítač alebo iné elektronické zariadenie.
  • Osvetlenie v miestnosti, v ktorej sa nachádzate, by malo byť dostatočne jasné. Zariadenie by nemalo žiariť jasnejšie ako je svetlo z okolia.
  • Ak nosíte kontaktné šošovky, doprajte svojim očiam prestávku nosením okuliarov.
  • Absolvujte pravidelné očné vyšetrenia. Pri práci na počítači možno budete musieť použiť iné okuliare než nosíte bežne.

Súvisiace články

Najčítanejšie