Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krvný test odhalí rakovinu prsníka skôr než röntgen!
Zdielať na

Krvný test odhalí rakovinu prsníka skôr než röntgen!

Archívna reportáž

Mamografické vyšetrenie je u nás zatiaľ štandardom prevencie prsníka

Krvný test Truchec, ktorý práve testujú vo Veľkej Británii odhalí rakovinu prsníka skôr ako röntgen, ukazuje štúdia.

Krvný test dokáže podľa doterajších výsledkov odhaliť skoré štádium rakoviny prsníka skôr ako mamografia.  Na spracovanie sa odoberie asi 5 ml krvi, aby sa zistilo, či je možné spozorovať cirkulujúce nádorové bunky (CNB). Dokonca aj v malých množstvách je prítomnosť CNB v krvi presným znakom rakovinového nádoru v jeho skorých štádiách.

Lekári dúfajú, že test povedie k skorému odhaleniu rakoviny prsníka, najmä u mladších žien – ženy  na Slovensku sú pozývané na prvé mamografické vyšetrenie vo veku 40 rokov, vo Veľkej Británii je to až 50 rokov. Na rozdiel od mamografie, ktorá využíva röntgenové prístroje, možno tento test vykonať s minimálnymi zdrojom. Zistilo sa, že test odhalí 92 percent rakoviny prsníka – o päť percent viac ako prostredníctvom mamografov.

Pre 1. štádium rakoviny prsníka bola presnosť testu 89 percent. Dokonca aj v štádiu 0, kde by sa predrakovinové lézie mohli rozvinúť do choroby, identifikoval 70 percent prípadov. Zistilo sa, že jeho miera úspešnosti je vyššia v neskorších štádiách rakoviny prsníka, podľa prípadovej kontrolovanej štúdie zahŕňajúcej vzorky krvi od 9 632 zdravých žien a ďalších 548 s rakovinou prsníka.

Identifikoval 96 percent prípadov, keď ženy mali rakovinu prsníka v 2. štádiu. Identifikoval tiež 100 percent prípadov rakoviny prsníka v 3. alebo 4. štádiu, čo je prípad, keď sa nádory rozšírili inde v tele a v krvi je viac CTC.

Žiadna falošná pozitivita

Ešte zaujímavejšie je, že pri testovaní z krvi sa nezistil žiadne falošne pozitívne výsledky –  teda keď by test ukázal prípad rakoviny, kde v skutočnosti žiadna neexistuje – hoci iná štúdia ich našla niekoľko. Približne jeden z desiatich pozitívnych röntgenových snímok mamografu je falošne pozitívny.

Chirurg pre rakovinu prsníka profesor Kefah Mokbel, ktorý sa podieľal na výskume a pracuje v London Breast Institute v nemocnici Princess Grace, povedal, že krvný test by mohol "úplne zmeniť skríning rakoviny prsníka“.

Dr Tim Crook zo súkromnej nemocnice The London Clinic, ktorá test ponúka pacientom, uviedol, že test by mohol nahradiť mamografiu a mohol by byť riešením „obrovského problému neskorej diagnostiky rakoviny vo Veľkej Británii“. Povedal, že test by sa mohol dokonca v budúcnosti použiť na skríning viacerých druhov rakoviny u jednej osoby pomocou jedinej vzorky krvi.

Súvisiace články

Najčítanejšie