Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prečo ženy v menopauze častejšie chrápu? Môže za to úbytok hormónov
Zdielať na

Prečo ženy v menopauze častejšie chrápu? Môže za to úbytok hormónov

Archívna reportáž

Spánkové apnoe je životu nebezpečné.

Výskumy naznačujú, že hormonálna liečba v menopauze môže u žien znížiť výskyt nebezpečného spánkového apnoe. Tieto výpadky dýchania počas spánku výrazne zvyšujú riziko cievnej mozgovej príhody.

Nový výskum publikovaný v časopise PLoS naznačuje, že hladina "ženských" hormónov môže byť spojená s problémami s dýchaním počas spánku a chrápaním u žien po menopauze. Podľa štúdie ženy stredného veku s nízkou hladinou pohlavných hormónov estrogénu a progesterónu častejšie chrápu a hlásia príznaky obštrukčného spánkového apnoe (OSA).

 Výskumníci naznačujú, že úprava ženských pohlavných hormónov môže byť spôsobom, ako znížiť vysoký výskyt tejto nebezpečnej poruchy dýchania.

V novej štúdii výskumníci analyzovali údaje od 774 žien vo veku 40 až 67 rokov v prieskume Európskeho spoločenstva o respiračnom zdraví, ktorý sa uskutočnil v siedmich krajinách. Ženy odpovedali na dotazníky týkajúce sa zdravia dýchacích ciest, zdravotných faktorov žien, životného štýlu a spánku a poskytli vzorky krvi na analýzu hormónov. Zo vzorky 551 žien (71,2 %) uviedlo, že chrápu a 411 z týchto žien uviedlo aj iné príznaky spánkového apnoe.

Medzi všetkými ženami bolo zdvojnásobenie koncentrácií hormónu estrogén spojené s 19% zníženou pravdepodobnosťou chrápania. Zatiaľ čo zdvojnásobenie hladín progesterónu bolo spojené s 9% zníženou pravdepodobnosťou chrápania. Zvýšenie estrogénu sa spájalo s 23 percentným poklesom výskytu spánkového apnoe a zdvihnutie hladiny progesterónu s 12 percentným poklesom tejto nebezpečnej poruchy dýchania. 

Súvisiace články