Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko má najviac nákaz kliešťovou encefalitídou z potravín! Na čo dať pozor?
Zdielať na

Slovensko má najviac nákaz kliešťovou encefalitídou z potravín! Na čo dať pozor?

Archívna reportáž

Pred kliešťovou encefalitídou chráni očkovanie.

Slovensko má najviac potravinových (alimentárnych) epidémií kliešťovej encefalitídy v Európe, pravdepodobne aj na svete. Ide o epidémie, keď sa kliešťová encefalitída prenáša konzumáciou nepasterizovaného mlieka a produktov z neho. Nákaze sú vystavené hlavne kozy, prípadne ovce a aj kravy. Nemajú zvláštne klinické príznaky, ale vírus kliešťovej encefalitídy sa krvou dostáva do mlieka. Vylučovať sa začne 2.-3. deň po nakazení zvieraťa a v mlieku sa objavuje 6 – 7 dní.

Ako vírus prežíva

Najlepšie prežíva vírus v teplotách chladničky (4-8°C). Pri zahriatí na 30°C a následnom chladení (bežný postup pri výrobe syra) sa zníži počet jednotiek vírusu, ale stále je ho dostatočné množstvo na vyvolanie ochorenia. Vírus sa inaktivuje až pri 65°C za 10 min.

Slovenské rekordy

V rokoch 2012-2016 na Slovensku zaznamenali 21 alimentárnych epidémií kliešťovej encefalitídy v rôznych častiach Slovenska, z toho v jednej z nich sa infikovalo až 44 pacientov. Do dejín histórie kliešťovej encefalitídy sa Slovensko zapísalo v roku 1951 veľkou epidémiou, keď v Rožňave do kravského mlieka pridávali kozie. Kozy boli nakazené a na kliešťovú encefalitídu ochorelo okolo 600 ľudí.

Aké príznaky si všímať?

Približne tretina pacientov infikovaných vírusom kliešťovej encefalitídy najskôr pociťuje niekoľko dní príznaky podobné chrípke, ako je zvýšená teplota, únava, nevoľnosť, bolesti hlavy a svalov. Tieto prejavy načas ustúpia, po bezpríznakovom období s odstupom niekoľkých dní nastupuje druhá fáza ochorenia, ktorá je charakteristická zápalom nervového systému. Môžu nastúpiť štyridsaťstupňové horúčky, stupňujúce sa silné bolesti hlavy, vracanie, stuhnutie šije, poruchy vedomia, pamäti až dezorientácia, závraty, nervové obrny a ďalšie príznaky zápalu mozgu, mozgových blán a niekedy aj miechy. Najlepšou ochranou proti nákaze je očkovanie

Ako je to u detí? 

Nákaza vírusom kliešťovej encefalitídy u detí má veľmi podobné príznaky ako chrípka či podráždené slepé črevo, preto sa dá len ťažko rozpoznať. Ochorenie má v prvej fáze miernejší priebeh ako u dospelých, nešpecifické príznaky a ťažšie sa diagnostikuje. Až 69 % detí má po ochorení trvalé problémy (neurologické, psychické), nezávisle od ťažkosti a priebehu ochorenia.

Najčítanejšie