Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Postihla vás alopécia? Za vypadávaním vlasov je imunita!
Zdielať na

Postihla vás alopécia? Za vypadávaním vlasov je imunita!

Archívna reportáž

Alopécia sa nevyhýba ani mladým mužom.

Alopécia je všeobecný pojem, ktorý zahŕňa všetky typy vypadávania vlasov. Vypadávanie vlasov je bežným problémom mnohých mužov a žien a väčšina ľudí počas svojho života zažije nejaký typ vypadávania vlasov. Alopecia areata (AA) však nastáva, keď imunitný systém tela napadne vlasové folikuly, čo vedie k vypadávaniu vlasov. AA môže ovplyvniť pokožku hlavy, obočie, mihalnice alebo chĺpky rastúce kdekoľvek na tele.

Čo spôsobuje alopeciu areata?

Imunitný systém chráni telo naše telo pred choroboplodnými mikróbami ako sú baktérie alebo vírusy. Keď imunitný systém nefunguje tak, ako by mal, môže zaútočiť na bunky vlasových folikulov, čím sa predčasne dostanú do „pokojovej" fázy (nazývanej telogén), čím sa zastaví rast vlasov. Presný spúšťač tejto imunitnej reakcie nie je známy, hoci svoju úlohu môžu zohrávať aj faktory prostredia, genetika a stres.

Koho postihuje? 

AA postihuje pacientov všetkých etník a pohlaví. Je to jedna z najčastejších porúch vypadávania vlasov. Väčšina ľudí, u ktorých sa vyvinie AA, je mladších ako 30 rokov, ale AA sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku.

Ako vyzerá alopecia areata?

AA zvyčajne začína ako náhly výskyt malých, okrúhlych miest s vypadanými vlasmi bez začervenania alebo zjazvenia. Zriedkavo to môže viesť k úplnému vypadaniu vlasov a chĺpkov na tele a pokožke hlavy, vrátane obočia a mihalníc. Zmeny nechtov lekári nachádzajú približne u 10 % až 20 % pacientov a môžu sa vyskytnúť častejšie u detí alebo u ľudí so závažnými formami ochorenia

Ako sa diagnostikuje?

Diagnóza sa často robí na základe vyšetrenia lekárom (zvyčajne dermatológa) a môže zahŕňať použitie dermoskopu (mikroskopu, ktorým preskúma povrch kože.)Ak nie je jasné, že AA je príčinou vypadávania vlasov, lekár urobí biopsiu pokožky hlavy (odstránenie malého množstva kože), aby pomohol získať jasnejšiu diagnózu. Často sa robia aj krvné testy, aby sa vylúčili poruchy fungovania štítnej žľazy, ktoré ovplyvňujú vypadávanie vlasov.

Môžete mať aj iné ochorenie? 

Pretože AA je autoimunitné ochorenie, nie je prekvapujúce, že môže byť spojené s inými autoimunitnými ochoreniami- ako je vitiligo, autoimunitná hemolytická anémia, celiakia, lupus, alergická nádcha, astma, atopická dermatitída a ochorenia štítnej žľazy.  AA často spôsobuje psychické a emocionálne ťažkosti a môže negatívne ovplyvniť sebaúctu ľudí. Ľudia s AA majú zvýšené riziko úzkosti, depresie a obsedantno-kompulzívnej poruchy.

Aké máte vyhliadky?

Bohužiaľ, prirodzený priebeh AA je nepredvídateľný; väčšina ľudí  však dosiahne opätovný rast vlasov v priebehu niekoľkých rokov. Najviac pravdepodobné je to u pacientov s miernejším vypadávaním vlasov. Dôležitý je aj typ alopécie-  riziko, že ohraničená alopécia sa vyvinie do úplného vypadania vlasov a chĺpkov (alopecia totalis) alebo celotelovej straty vlasov (alopecia universalis) je približne 5 % až 10 %. Dôležitý je rozsah vypadávania vlasov, aj vek , kedy  AA začína. Ľudia, u ktorých sa vyvinie AA v mladšom veku, majú zvyčajne najhoršiu prognózu. Niektoré podtypy AA môžu tiež menej reagovať na možnosti liečby.

Aké sú súčasné možnosti liečby?

V súčasnosti neexistuje na alopéciu žiadny liek,ktorý by riešil jej príčinu. Cieľom liečby je potlačiť vypadávanie vlasov a podporiť  ich opätovný rast. Aj po opätovnom náraste vlasov však môže dôjsť k recidíve, pričom len 30 % pacientov zažije dlhotrvajúce obdobia, keď im vlasy nevypadávajú.  Prvou voľbou liečby pre pacientov s ložiskovou AA sú lokálne alebo injekčne podávané steroidy Príležitostne sa na pokožku hlavy aplikujú špecifické lokálne dráždivé lieky, aby sa pokúsili obnoviť rast vlasov. Patrí medzi ne kyselina squarová alebo antralín.

Pri rýchlo pokračujúcej aleo progredujúcej alebo rozšírenejšej alopécii možno použiť systémové steroidy alebo iné imunosupresíva. Skúmajú sa lieky s názvom inhibítory JAK, ale po ukončení liečby dochádza často k návratu ochorenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie