Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Menej známa, ale dôležitá prevencia: Prečo je samovyšetrenie semenníkov dôležité?
Zdielať na

Menej známa, ale dôležitá prevencia: Prečo je samovyšetrenie semenníkov dôležité?

BRATISLAVA / Pravidelne sa hovorí o potrebe samovyšetrenia prsníkov žien, málo sa ale hovorí o potrebe samovyšetrenia semenníkov u mužov. Hoci nádor semenníkov nie je zďaleka tak častý, vďaka skorému odhaleniu sa chlapci často už od veku 15 do asi 40 rokov môžu úplne vyhnúť onkologickej liečbe. Aj pre zvýšenie povedomia vznikla nezisková organizácia Zdravie v hrsti.

​​Mladý muž po dvadsiatke sa rozhodol ísť na vyšetrenie, keď rakovinu zistili u jeho kamaráta. Bol to šok. "To bol taký dosť šokujúci moment. V piatok som bol u urológa. V stredu ráno som bol hospitalizovaný a operovaný. Vo štvrtok som mal CT a v piatok som už išiel domov," hovorí bývalý pacient.

"Tých 70 % pacientov, ktorí prídu v tom skorom štádiu, tak mnohokrát stačí u týchto pacientov len samotné operačné riešenie a takýto pacient je následne len sledovaný," ozrejmila klinická onkologička doc. MUDr. Katarína Rejleková, PhD.

Až 95 % je možné vyliečiť

Do troch týždňov po operácii bol ale úplne fit a nepotreboval vôbec žiadnu onkologickú liečbu. Na rozdiel od pacientov, ktorí aj dnes ležia na onkológii a podstupujú liečbu, lebo prišli až vtedy, keď sa im rakovina rozšírila do vnútrobrušných uzlín, čo sa prejavuje bolesťou chrbta, alebo dokonca metastázou do pečene, pľúc či mozgu.

"Našťastie toto ochorenie je tak špecifické, že my dokážeme až 95 % pacientov z celej skupiny úplne vyliečiť. Ale je úplný rozdiel, či ten pacient potrebuje len operáciu alebo ďalšiu následnú liečbu chemoterapiou a operačnými zákrokmi. Čiže ten terapeutický postup v pokročilých štádiách je už oveľa komplikovanejší a nemusí vždy skončiť šťastne," vysvetlila Rejleková. Pritom ide o ochorenie mladých mužov medzi 15 až 40 rokom života.

Mladí sa vyšetreniu vyhýbajú

Mladý pacient ale vidí, že pre chlapcov a mužov je to tak intímne, že sa vyšetreniu vyhýbajú. "Napríklad z tej skupiny kamarátov, ktorí sme o tomto vedeli, tak som bol jediný, ktorý potom išiel k lekárovi a z tých, ktorým som to povedal po mojej diagnóze, tak išli len dvaja z asi desiatich, ktorým som o tom povedal. Je to stigmatizujúce ochorenie. Je to ochorenie, ktoré sa týka veľmi citlivého miesta vo veľmi citlivom veku, čiže v podstate sú to mladí muži a ide naozaj o ich intímne partie," hovorí pacient.

Dôležité je aj samovyšetrenie

"Máme ankety, ktoré hovoria o tom, že jeden z dvadsiatich pacientov bol informovaný o tom, že to samovyšetrovanie je dôležité," uviedla Rejleková. Preto dvaja lekári Národného onkologického ústavu v Bratislave aj s pacientami prišli s iniciatívou Zdravie v hrsti. Na webe neziskovej organizácie sa dá nájsť aj video, ako samovyšetrenie robiť, ale aj informácie k liečbe či plodnosti.

"Hmatových vyšetrení veľmi jednoduchým doma sa dá veľmi skoro prísť na to, že toto ochorenie máte. A čím skôr na to prídete, tak tým lepšie to pre vás dopadne. Takže vyšetruje sa, povedzte to svojim rodičom, ak sú ešte v tomto veku, povedzte to svojim deťom, ak ste rodičia a máte deti v tomto veku," dodáva bývalý pacient.

Súvisiace články

Najčítanejšie