Obmedzenie cukru v ranom veku „môže znížiť riziko chronických ochorení v dospelosti“
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Obmedzenie vystavenia sa pôsobeniu cukru počas prvých troch rokov života môže znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako je cukrovka a vysoký krvný tlak v dospelosti, uviedli vedci.
Vedci tvrdia, že toto obdobie v ranom ľudskom živote – od okamihu počatia dieťaťa až do veku dvoch rokov – je kritickým oknom, v ktorom môže zlá strava negatívne ovplyvniť zdravie o mnoho rokov neskôr.
Štúdia publikovaná v časopise Science je založená na údajoch od viac ako 60 000 Britov, ktorí boli počatí v rokoch 1951 až 1956, pred a po ukončení prideľovania cukru v roku 1953.Vedci uviedli, že obmedzenia týkajúce sa cukru zavedené počas druhej svetovej vojny sú porovnateľné s dnešnými diétnymi usmerneniami.Tím zistil, že tí, ktorí boli vystavení prísunu cukru, mali o 35 % nižšie riziko cukrovky 2. typu a o 20 % nižšie riziko hypertenzie v porovnaní s ľuďmi, ktorí tak neurobili.Ochranný účinok bol „najvýraznejší“ u tých, ktorí boli vystavení obmedzeniu cukru, kým sa ešte vyvíjali v maternici,čo predstavuje tretinu zníženia rizika, uviedli vedci.
Problém sú sladené nápoje
Odborníci odporúčajú skonzumovať denne maximálne 30 g voľných cukrov – ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako sú sladkosti, koláče, sušienky, čokoláda a niektoré šumivé nápoje a džúsy – denne, čo je zhruba ekvivalent siedmich kociek cukru. Dnešné deti sú podľa diétologov vystavené nadmernému cukru v maternici prostredníctvom stravy matky, materského mlieka a konzumácie dojčenskej výživy a pevných potravín.
V súčasnosti sa odhaduje, že ľudia vo Ve+kej Británii získavajú až 12,5 % energie (v kalóriách) z voľných cukrov, čo je viac ako odporúčaných 5 %, mnoho z týchto cukrov tvoria sladené nápoje.. Hoci neexistuje žiadny orientačný limit pre deti mladšie ako štyri roky, predchádzajúca štúdia ukázala, že priemerné batoľa v Spojenom kráľovstve skonzumuje viac ako šesť čajových lyžičiek (26,6 g) voľných cukrov každý deň.