Zatiahnuté
Bratislava
Radúz
10.12.2024
Obmedzenie cukru v ranom veku „môže znížiť riziko chronických ochorení v dospelosti“
Zdielať na

Obmedzenie cukru v ranom veku „môže znížiť riziko chronických ochorení v dospelosti“

Obmedzenie vystavenia sa pôsobeniu cukru počas prvých troch rokov života môže znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako je cukrovka a vysoký krvný tlak v dospelosti, uviedli vedci.

Vedci tvrdia, že toto obdobie v ranom ľudskom živote – od okamihu počatia dieťaťa až do veku dvoch rokov – je kritickým oknom, v ktorom môže zlá strava negatívne ovplyvniť zdravie o mnoho rokov neskôr.

Štúdia publikovaná v časopise Science je založená na údajoch od viac ako 60 000 Britov, ktorí boli počatí v rokoch 1951 až 1956, pred a po ukončení prideľovania cukru v roku 1953.Vedci uviedli, že obmedzenia týkajúce sa cukru zavedené počas druhej svetovej vojny sú porovnateľné s dnešnými diétnymi usmerneniami.Tím zistil, že tí, ktorí boli vystavení prísunu cukru, mali o 35 % nižšie riziko cukrovky 2. typu a o 20 % nižšie riziko hypertenzie v porovnaní s ľuďmi, ktorí tak neurobili.Ochranný účinok bol „najvýraznejší“ u tých, ktorí boli vystavení obmedzeniu cukru, kým sa ešte vyvíjali v maternici,čo  predstavuje tretinu zníženia rizika, uviedli vedci.

Problém sú sladené nápoje

Odborníci odporúčajú skonzumovať denne maximálne 30 g voľných cukrov – ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako sú sladkosti, koláče, sušienky, čokoláda a niektoré šumivé nápoje a džúsy – denne, čo je zhruba ekvivalent siedmich kociek cukru. Dnešné deti sú podľa diétologov vystavené nadmernému cukru v maternici prostredníctvom stravy matky, materského mlieka a konzumácie dojčenskej výživy a pevných potravín.

V súčasnosti sa odhaduje, že ľudia vo Ve+kej Británii získavajú až 12,5 % energie (v kalóriách) z voľných cukrov, čo je viac ako odporúčaných 5 %, mnoho z týchto cukrov tvoria sladené nápoje.. Hoci neexistuje žiadny orientačný limit pre deti mladšie ako štyri roky, predchádzajúca štúdia ukázala, že priemerné batoľa v Spojenom kráľovstve skonzumuje viac ako šesť čajových lyžičiek (26,6 g) voľných cukrov každý deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie