Botulotoxín, ktorý mal otráviť Jiřinu Bohdalovú: Zákerný potravinový jed zaúčinkuje do 36 hodín
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Botulotoxín patrí medzi najnebezpečnejšie bakteriálne toxíny. Tento zákerný jed dokáže zabiť aj človeka. Práve teraz ležií vo vážnom stave na JIP v pražskej nemocnici Na Homolce JIřina Bohdalová, ktorá sa týmto jedom zrejme nechtiac pri konzumácii jedla otrávila.
"Toxín, ktorý vylučuje baktéria klostridium bolutinum, známy aj pod názvom klobásový jed. Tento jed sa nachádza v nevhodne a nedokonale spracovaných napríklad údeninách, klobásach alebo konzervách s mäsom, zeleninou či rybami," vysvetľuje Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave.
Príznaky otravy
Otravu jedom zistí človek do pár hodín. Prvé príznaky ako ochabnutie svalov, ťažkosti s dýchaním či problémy so srdcom sa prejavia v priebehu 12 až 36 hodín po konzumácii.
"Bolesti brucha, vracanie, ale sú to aj poruchy videnia, čiže rozmazané videnie, dvojité videnie, suchosť v dutinej ústnej, slizníc v hrdle a následné poruchy prehĺtania i artikulácie," vyratúva toxikologička.
Na otravu ale existuje protijed. Úspešnosť liečby je vysoká - vyše 70 percent.
Štyri prípady
Protisérum uskladňujú v národnom toxikologickom informačnom centre pre celé Slovensko.
Botulizmus je vzácne ochorenie a vyskytuje sa ojedinele. Na Slovensku otravu botulotoxínom evidovali v roku 2014, ďalšie tri prípady zaznamenali v roku 2015. Botulotoxínom sa nedávno otrávili aj ľudia v reštaurácii vo franúczskom Bordeaux.