Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Infarkty u očkovaných proti Covidu 19: Záver gigantickej štúdie s údajmi miliónov ľudí je jednoznačný
Zdielať na

Infarkty u očkovaných proti Covidu 19: Záver gigantickej štúdie s údajmi miliónov ľudí je jednoznačný

Nová gigantická britská štúdia (obsahovala údaje 46 miliónov ľudí) ukázala antivaxerom, že ich vyhlásenia a úsudky v súvislosti so zvýšeným výskytom infarktov a mŕtvic po očkovaní proti Covid 19 sú, mierne povedané,nesprávne.

V recenzovanom dvojmesačníku pri Nature Communications vyšli výsledky obrovskej štúdie o výskyte kardiovaskulárneho ochorenia pred a po očkovaní proti Covid 19(alebo u neočkovaných ľudí). Prvou autorkou pojednania je dr.Amantha Ip z University of Cambridge. So svojimi šestnástimi kolegami z Bristolu a Edinburghu analyzovala zdravotné záznamy zhromažďované dátovým vedeckým centrom British Heart Foundation (BHF) z obdobia od 8. decembra 2020 do 23. januára 2022. Štatisticky ide o gigantické údaje týkajúce sa 46 miliónov dospelých osôb.

Očkovanie na COVID-19 privodilo niektorým osobám okamžité kardiovaskulárne komplikácie, ktoré sa však objavili do niekoľkých dní. U preparátov na báze mRNA išlo o myokarditídu (zápal srdvoého svalu) a u preparátov na báze adenovírov sa vyskytli prípady trombocytopénie s následkom žilovej trombózy. Hoci išlo o extrémne zriedkavé komplikácie, práve týmito prípadmi sa mnohí ubezpečujú o správnosti svojho rozhodnutia, že sa vtedy nenechali „ očkovať“.

Porovnanie výskytu u kardiovaskulárneho ochorenia po očkovaní a pred očkovaním ( alebo u osôb neočkovaných ) , však vyústilo v nekompromisný záver. Ide o obdobie prvých dvoch rokov očkovacieho programu proti COVID -19. Výskyt arteriálnych trombóz ( inak povedané srdcových infarktov a mŕtvíc ) bol až o 10 % nižší po prvej dávke vakcíny (počas 13 až 24 týždňov) . Po druhej dávke mali očkovaní výskyt spomínaných kadiovaskulárnych ochorení až o 27 % nižší v prípade , že dostali vakcínu AstraZeneca a až o 20 % nižší po vakcíne Pfizer/Biotech. Podobne priaznivý vzorec platil aj pre bežné žilové trombotické príhody . Teda pre pľúcne embólie, či hlboké žilové trombózy dolných končatín. Ide o vyhodnotenie zdravotného stavu takmer všetkých dospelých Britov. Výskyt srdcových infarktov a mŕtvíc bol po očkovaní proti COVID-19 nižší ako u osôb pred očkovaním a u osôb neočkovaných.

Súvisiace články

Najčítanejšie