Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Jedlá plné vody v horúcom lete: Týchto 15 potravín je skvelým zdrojom tekutín
Zdielať na

Jedlá plné vody v horúcom lete: Týchto 15 potravín je skvelým zdrojom tekutín

Sladeným nápojom sa v lete vyhýbajte.

Keď je vonku veľmi teplo, nestačí iba dostatočne piť. Aj jedlo by malo byť ľahké a úplne ideálne by malo obsahovať ďaľšiu tekutinu, ktorá pomôže telu fungovať vo vysokých teplotách. Až 20 pecent tekutín totiž prijímame práve z jedla. Ktoré potraviny sú plné vody a pomôžu telu fungovať v horúčavách?

Uhorky

Obsahujú 95 % vody a majú nízky obsah kalórií. Pomáhajú tiež proti chronickému zápalu a môžu dokonca spomaliť proces starnutia.

Mrkva

Mrkva je chrumkavá, no má pomerne hutné zloženie a nemysleli by ste si, že je plná vody. Ale skutočne obsahuje až okolo 90% tekutín. A je nabitá beta karoténom a ďalšími antioxidantmi, ktoré vás chránia pred rakovinou a udržujú silné srdce.

Cuketa

Cuketa obsahuje až 95 % vody. Obsahuje tiež antioxidanty – látky, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením – vrátane dvoch, ktoré chránia zrak.

Ľadový šalát

tiež má v sebe až 95 % vody, a hoci má menej živín ako niektoré iné druhy zeleniny, dodá vám okrem vlákniny množstvo minerálov- draslík, mangán, železo, vápnik, horčík a fosfor

Špenát

Nemá toľko vody ako ľadový šalát, ale je nabitý vitamínom K, folátom, mangánom a horčíkom a antioxidantmi, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a rakovine.

Zeler

Tiež obsahuje 95 % vody. Má zároveň nízky obsah kalórií a vysoký obsah vitamínu K, kyseliny listovej a draslíka. Zeler je dobrý aj na trávenie, pretože má veľa vlákniny a pomáha predchádzať zápalom v tráviacom systéme.

Karfiol

Možno by ste to netipovali,a karfiol je tiež z 92% voda. Je tiež bohatý na vitamín C, vitamín K a ďalšie dôležité látky. A má ďalšie živiny, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a chrániť vás pred rakovinou. Ale nevarte ho - opečte ho, aby v ňom zostali živiny.

Polievka

Žiadne prekvapenie: polievka je jedlo, ktoré je tekuté. Ale je to tiež spôsob, ako získať spolus vodou aj vlákninu a živiny,najmä ak máte žalúdočné ťažkosti. Napríklad domáca kuracia polievka je nielen dobrá na hydratáciu, ale môže tiež pomôcť proti bežnej nádche.

Paradajky

Obsahujú 95 % vody, majú veľa antioxidantov, vrátane jedného nazývaného lykopén, ktorý môže pomôcť v boji proti rakovine. Môžu tiež pomôcť znížiť „zlý“ cholesterol (LDL) a zlepšujú celkové zdravie srdca.

Vodný melón

Táto letná pochúťka je ideálna do horúceho počasia. Melón je sladký, ale má nízky obsah kalórií a vďaka obsahu vody 91 % dokáže uhasiť smäd. Rovnako ako paradajky má veľa lykopénu, antioxidantu, ktorý pomáha chrániť bunky pokožky pred poškodením slnkom

Jahody

Sú z 91 % zložené z vody a majú tiež veľa antioxidantov, najmä flavonoidov – chemických látok, ktoré pomáhajú mozgu.

Jogurt

Obsahuje asi 85 % vody a skvelý to zdroj bielkovín a elektrolytov, vďaka ktorým srdce a ostatné orgány fungujú správne. Má tiež v sebe baktérie (probiotiká), ktoré sú dobré na trávenie a pomáhajú udržiavať pravidelnosť stolice.

Ovsené vločky

Spolus vodou alebo nízkotučným mliekom pomáhajú udržať si hydratáciu a povzbudzujú srdce. Môžu znížiť hladinu cholesterolu a dokonca pomáhajú predchádzať cukrovke 2. typu a rakovine prsníka.

Grapefruit

Obsahuje až 90% vody, je tiež plný vlákniny a živín, najmä vitamínu C, ktorý pomáha imunitnému systému a môže chrániť bunky pred poškodením. Ale pozor na grapefruit, ak užívate určité lieky. Takže ak užívate nejaké lieky na predpis, najprv sa poraďte so svojím lekárom.

Huby

Obsahujú viac ako 80 percent vody a nemajú takmer žiadne kalórie. Sú preto ideálnou súčasťou ľahkého letného jedla.

Súvisiace články

Najčítanejšie