Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Chcete jesť viac bielkovín? Sú aj v jedlách, kde by ste ich nehľadali
Zdielať na

Chcete jesť viac bielkovín? Sú aj v jedlách, kde by ste ich nehľadali

Ak vám ako výborný zdroj bielkovín napadol tvaroh, či vajíčka, máte pravdu. S približne 6 gramami bielkovín na kus sú vajcia vynikajúcim zdrojom tejto životne dôležitej živiny. Ale veľa iných potravín ponúka také isté množstvo proteínov, alebo dokonca viac. Ktoré to sú?

Cícer

Cícer má takmer 8 gramov bielkovín na 1/2 šálky. Ľudia si na cícere pochutnávali už od čias starovekého Egypta. V súčasnosti je táto strukovina známa ako základ pre hummus. Nasypte za hrsť cíceru na šalát alebo si ho uvarte ako výdatnú polievku.

Šľahaný tvaroh

Tento výživný zdroj bielkovín s takmer 12 gramami v pol šálke sa dobre kombinuje s inými potravinami. Je to preto, že sám o sebe nemá výraznú chuť. Pripravte si zdravú desiatu spárovaním tvarohu s väčšinou akýmkoľvek druhom ovocia. Alebo ho použite ako tajnú prísadu do palaciniek na zvýšenie bielkovín. Choďte s nízkotučným tvarohom, aby bol zdravý.

Mandľové maslo

Táto krémová nátierka nie je taká známa ako jej arašidové maslo. Ale so 7 gramami bielkovín v 2 polievkových lyžiciach by známe malo byť. Má tiež množstvo tukov prospešných pre srdce a je to je to skvelý spôsob, ako doplniť energiu pred tréningom. Môžete si ho pripraviť aj doma – potrebujete len mandle a mixér. Masu, ktorá vznikne, okoreňte škoricou, muškátovým orieškom, vanilkovým extraktom alebo kari.

Čedar

Tento chuťovo výrazný syr je nabitý bielkovinami - asi 7 gramov na 30 gramov - ako aj ďalšími živinami, ako je vápnik, zinok, fosfor a vitamíny A a B12. jedzte však malé porcie alebo si vyberte verziu s nižším obsahom tuku. Tuky nachádzajúce sa v mliečnych potravinách nie sú zdravé pre srdce. Syr môže mať tiež vysoký obsah soli.

Šošovica

Pol šálky týchto strukovín dodá telu 8 gramov bielkovín, čo je približne toľko, koľko by ste získali z 30 gramov chudého mäsa. Existuje mnoho druhov šošovice - hnedá, zelená, čierna, žltá, červená a oranžová. Varí sa rýchlejšie ako fazuľa. A ani ju nemusíte najskôr namočiť. Vyskúšajte ju jesť ako v polievke - hnedú vo vegetariánskych burgeroch, zelenú v šalátoch a červenú v pikantnom kari.

Tekvicové semiačka

Asi 30 gramov tekvicových semiačok má 8 1/2 gramov bielkovín. Sú tiež dobrým zdrojom zinku, železa, medi, horčíka, draslíka a selénu. Zjedzte hrsť s jablkom na desiatu. Alebo ich zamiešajte do ovsenej kaše, granoly alebo domáceho chleba.

Krevety

Stačí asi 120 gramov týchto mäkkýšov, aby ste do seba dostali viac ako 17 gramov bielkovín. Majú tiež nízky obsah kalórií a tuku a majú málo ťažkých kovkov. Krevety sa tiež rýchlo uvaria. Ale nejedzte ich obaľované či vyprážané. Namiesto toho pridajte grilované krevety do cestovín s pradajkovou omáčkou - získate rýchle jedlo bohaté na bielkoviny.

Quinoa

Obsahuje asi 7 1/2 gramov bielkovín na šálku. Je to tiež dobrý zdroj vlákniny. Quinoa, oblinina ktorá je prirodzene bezlepková, sa pripravuje rovnako jednoducho ako ryža. Keďže sama o sebe chutí dosť nevýrazne, pridajte ju do šalátov alebo ako teplú prílohu. Môžete z nej dokonca urobiť pukance.

Jerky

Sušené chudé mäso, ktoré na 30 gramov obsahuje až 15 gramov bielkovín. Mnohé značky však majú vysoký obsah soli, cukru a prísad. Môžete však nájsť aj jerky vyrobené z moriaka, lososa a dokonca aj z losa a pštrosa. Skontrolujte etiketu, či neobsahuje sodík, cukor a chemikálie. Môžete si vyrobiť aj svoje vlastné sušené mäso

Konopné semienka

Sú z iného typu konope ako marihuana, takže eufória nehrozí. Ale tieto semienka s orieškovou chuťou obsahujú množstvo bielkovín. Tri polievkové lyžice vám dodajú 9 gramov spolu s množstvom tukov prospešných pre srdce. Sú chutné zamiešané do smoothies či jogurtu.

Súvisiace články

Najčítanejšie