8 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom, keď prestanete jesť mäso
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Pre mnohých ľudí je nepredstaviteľné vzdať sa mäsa a údenín. Fakty však hovoria jasnou rečou- vaše telo sa vám oďakuje, najmä ak máte nadváhu, ohorzujú vás civilizačné ochorenia, ako je cukrovka, vysoký chlesterol či tlak. Samozrejme, ak vynecháme mäso, mali by sme dopĺňať bielkoviny a železo z iných zdrojov. Čo získate a čo naopak stratíte,ak prestanete jesť mäso?
Čo sa stane s telom, ak sa vzdáte mäsa?
1/8 Menej zápalov
Môže to byť ťažké, ale zbaviť sa chrumkavých kúskov slaniny či voňavej klobásy je pre vás z dlhodobého hľadiska lepšie. Výskum ukazuje, že spracované aj červené mäso majú vysoký obsah nasýtených tukov a môžu viesť k pokračujúcemu zápalu v tele. To môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny a iných chorôb. Spracované mäso zahŕňa slaninu, šunky, salámy, párky a iné mäsové výrobky. Červené mäso zahŕňa hovädzie, bravčové, jahňacie mäso aj divinu.
2/8 Lepšie zdravie čriev
Výskum ukazuje, že konzumácia veľkého množstva spracovaných potravín a rafinovaných obilnín môže negatívne ovplyvniť zdravie čriev. Ale rastlinná strava naopak pomáha podporovať zdravé črevné baktérie. Potraviny bohaté na vlákninu podporujú rast a množenie dobrých baktérií, ktoré znižujú zápal a riziko zápalových ochorení.
3/8 Strata energie
Ak zo svojho jedálnička vynecháte mäso, môžete sa cítiť unavení a slabí. Je to preto, že vám chýba dôležitý zdroj bielkovín a železa, ktoré vám dodávajú energiu. Telo absorbuje z mäsa viac železa ako z iných potravín, no nie je to jediná možnosť. Nájdete ho aj v zelenej listovej zelenine, ako je špenát, ako aj v cereáliách bohatých na železo, chlebe a cestovinách. Bielkoviny hľadajte v mlieku, vajciach, fazuli, hrachu, šošovici, orechoch, semenách a sójových produktoch.
4/8 Častejšie vyprázdňovanie
Menej mäsa a viac vlákniny z celozrnných potravín, surového ovocia a zeleniny môže znamenať viac času na toalete. Vláknina uľahčuje vyprázdňovanie,pretože
vťahuje vodu do hrubého čreva. Vďaka tomu je vaša stolica mäkšia.
5/8 Nižšie riziko cukrovky
Vedci spojili červené a spracované mäso s vyššou pravdepodobnosťou cukrovky 2. typu. Jedna štúdia zistila, že dokonca konzumácia polovičnej porcie červeného mäsa (jedna porcia je veľká ako balíček kariet) denne zvyšuje riziko ochorenia o 48 %.
6/8 Nižší cholesterol
Obmedzenie potravín s nasýtenými tukmi, vrátane mäsa, môže znížiť „zlý“ alebo LDL cholesterol v krvi. Odborníci tvrdia, že nasýtené tuky by mali tvoriť menej ako 10 % z príjmu kalórií každý deň. Ak potrebujete jesť mäso a nechcet sa ho vzdať, skúste chudšie kúsky bez kože.
7/8 Možno budete potrebovať výživové doplnky
Keď budete dodržiavať bezmäsitú alebo dokonca vegánsku stravu, môžu vám chýbať dôležité vitamíny a minerály. Doplnky môžu zvýšiť hladinu vitamínu B12 (sú len v potravinách živočíšneho pôvodu), železa, vápnika a vitamínov A, B a D. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ktoré doplnky sú pre vás najlepšie.
8/8 Môžete schudnúť
Vedci preskúmali 15 štúdií o tom, ako vegetariánska strava ovplyvňuje hmotnosť. Ľudia, ktorí prešli na rastlinnú stravu, schudli približne 10 kíl a tí, ktorí boli ťažší, schudli viac.