Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
11 prírodných spôsobov, ako si zvýšiť testosterón
Zdielať na

11 prírodných spôsobov, ako si zvýšiť testosterón

Archívna reportáž

Testosterón udržiava v kondícii mužské telo i libido

Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý má význam pre fyzickú výkonnosť, ale najmä pre pohlavnú sústavu a sexuálne zdravie. Testosterón je nenahraditeľným a najviac prirodzeným prostriedkom pre zlepšenie sexuálneho života, libida aj potencie. Hoci v menšom množstve sa nachádza aj u žien, ide primárne o mužský pohlavný hormón. Jeho hladina závisí od viacerých faktorov, no tvorba súvisí najmä s vekom. Najviac testosterónu majú dospievajúci muži, naopak, čím starší ste, tým menej sa ho u starších mužov v tele produkuje. Ako ho zvýšovať prirodzene a dlhodobo?

1/11 Pridajte cibuľu a cesnak do svojho jedla

Cibuľa a cesnak sú spojencami mužov v kuchyni aj v spálni. Môžu im pomôcť vytvoriť viac a lepších spermií. Oba zvyšujú hladiny hormónu, ktorý spúšťa vaše telo, aby produkovalo testosterón. A oba majú vysoké hladiny prírodných rastlinných chemických látok nazývaných flavonoidy, ktoré môžu chrániť spermie pred poškodením.

2/11 Pridajte bielkoviny

Chudé hovädzie mäso, kuracie mäso, ryby a vajcia sú niektoré z možností,ako dostať do stravz bielkoviny. Tofu, orechy a semená majú tiež bielkoviny . Pokúste sa prijať asi 150 až 180 gramov denne, hoci ideálne množstvo pre vás závisí od vášho veku, pohlavia a toho, ako ste aktívny. Keď nejete dostatok týchto potravín, vaše telo vytvára viac látok, ktoré sa viažu s testosterónom, takže ho máte menej k dispozícii.

3/11 Dajte si ryby

Tučné druhy ako losos, tuniak a makrela sú bohaté na vitamín D. Je to prirodzený stimulátor testosterónu, pretože hrá kľúčovú úlohu pri produkcii hormónov.

4/11 Viac horčíka

Tento minerál blokuje väzbu proteínu s testosterónom. Výsledok? Vo vašej krvi koluje viac testosterónu. Špenát je nabitý horčíkom. Dobrými zdrojmi sú aj mandle, kešu oriešky a arašidy.

5/11 Skúste ustrice

Existuje dôvod, prečo sú tieto mäkkýše známe tým, že sú skvelé pre plodnosť. Majú takmer päťnásobok odporúčanej dennej dávky zinku. Tento minerál pomáha telu vytvárať testosterón. Môžete ho dostať do tela aj v hovädzom mäse a fazuli. A často sa pridáva do raňajkových cereálií. Bonusom je, že zinok posilní váš imunitný systém.

6/11 Začnite deň s granátovým jablkom

Začnite svoj deň pohárom tejto ovocnej šťavy, ktorej účinky využívali až staroveké národy. Znižuje hladiny stresových hormónov, ako je kortizol, ktorý pomáha zvyšovať hladiny pohlavných hormónov vrátane testosterónu-ten sa potom nemusí toľko vylučovať pri strese . A dokáže vám znížiť krvný tlak a zlepšiť náladu!

7/11  Stredomorská diéta

Diéta v stredomorskom štýle vám môže pomôcť udržať si váhu pod kontrolou a ochrániť vás pred inzulínovou rezistenciou, ktorá súvisí s nižšími hladinami testosterónu.  A keď je váš testosterón nízky, hladina tuku stúpa, čo môže viesť k tomu, že vaše telo nebude správne využívať inzulín. Tento cyklus môžete prerušiť. Vymeňte nasýtené tuky za zdravšie, ako je olivový olej, avokádo a orechy. Vyberajte si chudé mäso a celozrnné výrobky. Jedzte veľa zeleniny a ovocia.

8/11  Nepite pivo

Stačí len 5 dní pravidelného pitia, bay vám klesla hladina testosterónu. Alkohol môže zničiť mnohé časti hormonálneho systému vášho tela. Silní pijani môžu mať scvrknuté semenníky, slabé ochlpenie na hrudi a fúzoch a vyššiu hladinu ženského hormónu estrogénu.

9/11 Používajte sklo, nie plast

Dávajte pozor na to, v čom skladujete zvyšky potravín. Bisfenol-A ( BPA ) je chemikália, ktorá sa nachádza v niektorých plastoch, plechovkách a iných obaloch potravín a môže narušiť proces tvorby hormónov. Po 6 mesiacoch mali muži, ktorí každý deň pracovali s BPA, nižšie hladiny testosterónu ako muži, ktorí tak neurobili.

10/11 Budujte si svalovú hmotu

Zamerajte svoje cvičenie na svaly. Zacvičte si v posilňovni alebo si zavolajte trénera, ktorý vám pomôže s rutinou na posilňovacích strojoch. Kardio má svoje výhody, ale nezvýši váš testosterón tak, ako to dokáže silový tréning. Dávajte pozor, aby ste to neprehnali. Príliš veľa cvičenia môže testosterón naopak znížiť. smerom.

11/11 Dostatočne spite

Keď zaspávate, vaše telo zvyšuje hladinu testosterónu. Úrovne vrcholia, keď začnete snívať, a zostanú zvýšené, kým sa nezobudíte. Ale denná hladina testosterónu môže klesnúť až o 15 %, keď spíte iba 5 hodín. Spite 7 alebo 8 hodín každú noc, aj keď to znamená posun vo vašom rozvrhu alebo obmedzenie vašich pracovných plánov.

Súvisiace články

Najčítanejšie