Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Prekvapivé veci, ktoré poškodzujú pľúca: Toto by ste si nepomysleli
Zdielať na

Prekvapivé veci, ktoré poškodzujú pľúca: Toto by ste si nepomysleli

Väčšina ľudí vie, že pľúca poškodzuje fajčenie a znečistený vzduch. O niektorých veciach by ste to však možno nepovedali, a predsa môžu byť nebezpečné pre zdravie pľúc.

Čo môže uškodiť pľúcam? 

Pleseň

Je to druh huby, ktorá do ovzdušia vypúšťa drobné čiastočky nazývané spóry. Ak máte alergie na plesne, môžu spôsobiť vážne pľúcne infekcie.Tiež sa môžu podieľať na vzniku chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) alebo môžu oslabiť imunitný systém tela. Ak ste citliví na plesne, opravte všetky netesnosti vo vašej domácnosti, nezhromažďujte v záhrade kompost enenchávajte v trávniku trsy pokosenej trávy.

Radón

Tento plyn nemôžete cítiť, dotýkať sa ho, ani ho nevidíte, ale je to druhá príčina rakoviny pľúc v niektorých krajinách hneď za fajčením. Vzniká pri rozklade prírodného uránu v hornine, pôde a vode. Do budov sa dostáva cez trhliny v podlahách a stenách a okolo vodovodných a elektrických káblov. Rádioaktívne častice v radóne poškodzujú pľúca, keď ich vdýchnete alebo prehltnete. Jednoduchá testovacia súprava môže zistiť, či máte vo svojom dome vysoké hladiny radónu a dom by mal byť testovaný na prítomnosť radónu

Koberec

Môže zachytiť plesne, švábí trus, roztoče a toxické plyny - a to všetko môže poškodiť vaše pľúca. Dostávajú sa do vzduchu, keď vysávate koberec alebo po ňom chodíte. Problémy môžu spôsobiť aj chemikálie používané na výrobu a inštaláciu koberca. Zvážte položenie drevených podláh alebo iného tvrdého povrchu. Alebo použite koberce, ktoré môžete vyčistiť mimo domu. Vysávajte koberec trikrát týždenne a každý rok ho čistite parou.

Pesticídy

Ak  budete tieto chemikálie jesť, dotýkať sa ich alebo dýchať, môže to spôsobiť problémy s nervami, hormónmi, očami, pokožkou a pľúcami. Poľnohospodári a iní pracovníci, ktorí ich používajú, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať ochorenia pľúc ako je astma a CHOCHP. Každý, kto pracuje s pesticídmi by mal nosiť masku, okuliare a špeciálne oblečenie.

Ohňostroje

Ich farbu vytvárajú rôzne kúsky kovu, ktoré explodujú jemný prášok do vzduchu. To môže vyvolať alebo zhoršiť astmu a iné pľúcne a srdcové problémy, ak ich dýchate. Počas ohňostroja by ste sa mali držať ďalej od akéhokoľvek dymu. Môžete tiež použiť respirátor.

Airbagy

Biela chemikália bez zápachu nazývaná azid sodný pomáha posúvať airbagy vpred, aby vás ochránili pri autonehode. Vytvára jemný prášok, ktorý môže vyvolať astmu a iné dýchacie problémy. Vysoké hladiny azidu sodného môžu spôsobiť naplnenie pľúc tekutinou a tiež spôsbiť odráždeneie a zápal pľúc. Okamžite sa poraďte so svojím lekárom, ak si všimnete problémy s pľúcami po otvorení airbagu.

Múka

Ľudia, ktorí pracujú ako pekári, kašlú, dýchajú a zápasia o dych viac ako ostatní.Táto choroba má svoj vlastný názov- hovorí sa jej pekárska astma. A zdá sa, že vdychovaie múky neovplyvňuje len pekárov, ale aj ich rodiny, pravdepodobne kvôli prachu, ktorý si nosia domov na oblečení, pokožke a vlasoch.

Plynové spotrebiče

Varné dosky, rúry a ohrievače môžu byť skrytými príčinami pľúcnych problémov. Ako plyn horí, vytvára chemikáliu nazývanú oxid dusný, ktorý môže spôsobiť kašeľ a dýchavičnosť a spustiť astmu. Vzniká aj pri spaľovaní dreva, ropy, uhlia alebo petroleja. Zabezpečte správnu inštaláciu, čistenie a údržbu plynových spotrebičov a venujte zvýšenú pozornosť tomu, ako dobre odvádzajú odpadové plyny z domu.

Šváby

Ich výkaly a kúsky ich tiel sa menia na prach, ktorý sa usadzuje na podlahách, posteľnej bielizni a nábytku. Vdýchnete ho, keď sa rozprúdi- pri činnostiach ako je vysávanie. Pri akomkoľvek výskyte švábov volajte odborníkov, ktorí vás týchto nevítaných návtševníkov zbavia.  

Vtáky

Keď vdychujete častice vo vzduchu z vtáčieho peria a výkalov, môže to spôsobiť zápal pľúc. Totot ochorenie sa nazýva aj choroba chovateľa holubov alebo pľúca chovateľa vtákov, odborne hypersenzitívna pneumonitída. Porozprávajte sa s lekárom, ak na sebe spozorujete príznaky po tom, čo ste v blízkosti vtákov.

Poľnohospodárstvo

Farmárske pľúca sú ďalším typom hypersenzitívnej pneumonitídy. Imunitný systém reaguje na pleseň, ktorá rastie na obilí, sene alebo slame, a spôsbí zápal pľúc. Horšie je to na mliečnych farmách, medzi opatrovateľmi dobytka a na miestach, kde je v čase zberu vlhko. Najlepšie urobíte, ak sa dostanete preč od plesne, ktorá to spôsobuje. Niektoré lieky môžu vašu alergickú reakciu zmierniť.

Zvlhčovač

Vyzerá neškodne. Všetko, čo robí, je to, že dzvlhčuje vzduch, aby sa vám lepšie dýchalo.V zvlhčovači sa však môžu usídliť huby, ktoré poškodzujú pľúca. Rovnaký problém sa môže vyskytnúť aj v klimatizačných a vykurovacích systémoch.  Aby ste predišli problémom, vyčistite a opravte vykurovací a klimatizačný systém.

Vírivka

Baktérie, ktoré sa vyvíjajú v interiérových vírivkách, sa môžu dostať do pľúc, keď vdychujete paru vytvorenú horúcou vodou.Môžete dostať zápal pľúc, horúčku, kašeľ a problémy s dýchaním. Dôkladne čistite a udržiavate vírivky, sprchy a bazény,používajte ich len v zariadeniach s vysokým hygienickým štandardom a poraďte sa so svojím lekárom o akýchkoľvek problémoch s dýchaním.

Sviečky

Najbežnejší typ, vyrobený z parafínu na báze ropy, uvoľňuje do ovzdušia chemikálie, ktoré môžu zvýšiť riziko alergických reakcií, problémov s dýchaním, ako je astma, a dokonca aj rakoviny. Príležitostné použitie takejto sviečky je v poriadku, ale z dlhodobého hľadiska určite nie je vhodná na každodennné použitie. Vyskúšajte sviečky vyrobené z včelieho vosku alebo sóje, ktoré sú bezpečnejšie a uistite sa, že vždy, keď sviečku zapálite, bude dobre prúdiť vzduch.

Súvisiace články

Najčítanejšie