Med z tejto bežnej rastliny vám pomôže zvládnuť vysoký cholesterol a cukor v krvi
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Ďatelinový med je podľa vedcov liečivý
Nová analýza z University of Toronto ukazuje, že konzumácia medu môže ľuďom pomôcť zvládnuť vysoký cholesterol alebo hladinu cukru v krvi. Zdravotné prínosy medu sú také silné, že jeho postavenie ako "ďalšieho pridaného cukru v strave" by sa možno malo prehodnotiť, uzavreli vedci. Najúčinnejší je med z rastliny, ktorá bežne rastie aj na Slovensku.
"Medzi odborníkmi na verejné zdravie a výživu sa už dlho hovorí, že 'cukor je cukor, aj ten v mede'," uviedol v tlačovej správe výskumník John Sievenpiper, MD, PhD. "Tieto výsledky ukazujú, že to tak nie je a mali by sa pozastaviť nad označením medu len ako voľného alebo pridaného cukru v stravovacích usmerneniach."
Konkrétne vedci zistili, že konzumácia medu súvisí so zníženou hladinou glukózy v krvi nalačno, čo je miera cukru v krvi používaná na diagnostiku cukrovky. Ich analýza tiež ukázala, že zlepšil hladiny cholesterolu a triglyceridov, ktoré súvisia so zdravím srdca.
Výskum, ktorý bol uverejnený tento mesiac v časopise Nutrition Reviews, syntetizoval údaje z 18 predchádzajúcich kontrolovaných štúdií s 1 105 účastníkmi.
Výhody medu boli obzvlášť zrejmé, keď med pochádzal z jediného kvetinového zdroja, najmä z ďateliny. Výhody boli tiež pozoruhodné pre surový med v porovnaní so spracovaným medom.
V súčasnosti sa odporúča, aby pridaný cukor predstavoval menej ako 10 % denných kalórií. American Heart Association tvrdí, že med „nie je ideálny na každodennú konzumáciu“, pričom poukazuje na jeho kalorickú hodnotu 64 kalórií na polievkovú lyžicu s minimom vlákniny, vitamínov alebo bielkovín.
"Nehovoríme, že by ste mali začať s medom, ak sa v súčasnosti vyhýbate cukru," povedal spoluautor štúdie Tauseef Khan, PhD. "Je to skôr o náhrade – ak používate stolový cukor, sirup alebo iné sladidlo, výmena týchto cukrov za med môže znížiť vaše kardiometabolické riziká."