Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Med z tejto bežnej rastliny vám pomôže zvládnuť vysoký cholesterol a cukor v krvi
Zdielať na

Med z tejto bežnej rastliny vám pomôže zvládnuť vysoký cholesterol a cukor v krvi

Archívna reportáž

Ďatelinový med je podľa vedcov liečivý

Nová analýza z University of Toronto ukazuje, že konzumácia medu môže ľuďom pomôcť zvládnuť vysoký cholesterol alebo hladinu cukru v krvi. Zdravotné prínosy medu sú také silné, že jeho postavenie ako "ďalšieho pridaného cukru v strave" by sa možno malo prehodnotiť, uzavreli vedci. Najúčinnejší je med z rastliny, ktorá bežne rastie aj na Slovensku.

"Medzi odborníkmi na verejné zdravie a výživu sa už dlho hovorí, že 'cukor je cukor, aj ten v mede'," uviedol v tlačovej správe výskumník John Sievenpiper, MD, PhD. "Tieto výsledky ukazujú, že to tak nie je a mali by sa pozastaviť nad označením medu len ako voľného alebo pridaného cukru v stravovacích usmerneniach."

Konkrétne vedci zistili, že konzumácia medu súvisí so zníženou hladinou glukózy v krvi nalačno, čo je miera cukru v krvi používaná na diagnostiku cukrovky. Ich analýza tiež ukázala, že zlepšil hladiny cholesterolu a triglyceridov, ktoré súvisia so zdravím srdca.

Výskum, ktorý bol uverejnený tento mesiac v časopise Nutrition Reviews, syntetizoval údaje z 18 predchádzajúcich kontrolovaných štúdií s 1 105 účastníkmi.

Výhody medu boli obzvlášť zrejmé, keď med pochádzal z jediného kvetinového zdroja, najmä z ďateliny. Výhody boli tiež pozoruhodné pre surový med v porovnaní so spracovaným medom.

V súčasnosti sa odporúča, aby pridaný cukor predstavoval menej ako 10 % denných kalórií. American Heart Association tvrdí, že med „nie je ideálny na každodennú konzumáciu“, pričom poukazuje na jeho kalorickú hodnotu 64 kalórií na polievkovú lyžicu s minimom vlákniny, vitamínov alebo bielkovín.

"Nehovoríme, že by ste mali začať s medom, ak sa v súčasnosti vyhýbate cukru," povedal spoluautor štúdie Tauseef Khan, PhD. "Je to skôr o náhrade – ak používate stolový cukor, sirup alebo iné sladidlo, výmena týchto cukrov za med môže znížiť vaše kardiometabolické riziká."

Súvisiace články

Najčítanejšie