9 dôvodov, prečo by ste mali jesť zemiaky
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Suché zemiaky sú aj diétnou stravou
Zemiaky mnohí ľuida vnímajú len ako potravinu plné sacharidov, z ktorej sa priberá. Nie je to však pravda, Prečo by sme nemali zemiky vyradiť z jedálnička?
1/9 Nie je to iba "kopa sacharidov"
Áno,zemiaky majú veľa sacharidov. Ale majú tiež veľa živín, ako je draslík a horčík. A sú oveľa menej kalorické ako ostatné základné prílohy (ryža a cestoviny).
2/9 Lepší studený ako horúci zemiak
Škrob v zemiakoch môže byť ťažko stráviteľný - nazýva sa to rezistentný škrob.Telo časť z nich zmení na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré pomáhajú udržiavať vaše črevá zdravé a môžu pomôcť predchádzať obezite, rakovine hrubého čreva a cukrovke. Varením sa niektoré z týchto kyselín stratia,ale zemiak ich znovu nadobudne, keď vychladne.
3/9 Zemiaky majú bielkoviny
Spolu s odolnými škrobmi tieto bielkoviny môžu pomôcť znížiť zlý cholesterol. Vedci to však stále skúmajú.
4/9 Budete jesť menej
Zemiaky sú na vrchole indexu sýtosti, ktorý hodnotí, ako rôzne potraviny uspokojujú hlad. A ak sa cítite sýti, je pravdepodobné, že zjete menej, čo znižuje pravdepodobnosť ochorenia srdca, mŕtvice, vysokého krvného tlaku a cukrovky.
5/9 Dodáte telu draslík
Zvýšenie tohto minerálu v tele môže pomôcť znížiť váš krvný tlak a funguje lepšie, ak ho získate z potravy namiesto doplnkov. Zemiaky ho obsahujú na 1 gram viac ako banány – alebo akékoľvek iné ovocie či zelenina.
6/9 Spojenie čučoriedka - zemiak
Sú také odlišné, ako môžu len byť dve potraviny, ale obe majú vysoký obsah chemických látok nazývaných fytonutrienty, ktoré pomáhajú chrániť vaše bunky. Rovnako ako čučoriedky, aj zemiaky s červenou, modrou alebo fialovou šupkou majú veľa jedného druhu týchto látok snázvom antokyány, o ktorých si vedci myslia, že môžu byť pre telo obzvlášť dobré.
7/9 Dobrý zdroj horčíka
Zemiaky sú dobrým zdrojom tejto základnej živiny, ktorú telo používa na tvorbu bielkovín, skladovanie energie a udržiavanie stabilných a zdravých buniek. Pomáha tiež spracovávať cukor v krvi. Niektoré štúdie naznačujú, že môže pomôcť predchádzať migrénovým bolestiam hlavy, Alzheimerovej chorobe, mŕtvici, srdcovým chorobám a cukrovke. Je však potrebný ďalší výskum.
8/9 Obsahuje minerály a vitamíny
Zemiaky obsahujú napríklad vápnik (dôležitý pre silné zuby a kosti), vitamín C (posilňuje váš imunitný systém), vitamín B6 (pomáha vášmu telu spracovávať bielkoviny) a folát (pomáha vývoju dieťaťa v maternici).
9/9 Aj sladký zemiak je zdravý
Jedna porcia sladkého zemiaku (1 šálka batatov) obsahuje viac ako 200 % dennej potreby vitamínu A, ktorý je dôležitý pre váš zrak. Batat má tiež viac vlákniny, menej kalórií a menej celkových sacharidov ako biele zemiaky.