Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
10 dôvodov, prečo vás môže bolieť krk. Čo vtedy robiť?
Zdielať na

10 dôvodov, prečo vás môže bolieť krk. Čo vtedy robiť?

Krk pracuje 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a to si v priebehu života vyžiada svoju daň. Bolesť krku môže zapríčiniť množstvo vecí. Čo vtedy robiť?

Problém: Nezvyčajná poloha pri spánku

Ak máte v krku napätie a bolesť kvôli zlej polohe v spánku, poznáte to hneď, keď sa zobudíte. Možno ste zaspali v kresle alebo použili iný vankúš. Je to celkom bežné a zvyčajne to nie je vážne.

Čo robiť?
Ak sa zobudíte s boľavým krkom, pomôže odpočinok a voľnopredajný liek proti bolesti. Bolesť je často silná a môže byť problém otočiť hlavu do jednej strany. Pomáha spať na chrbte a používať vankúš, ktorý je pre krk a hlavu dostatočnou oporou.

Problém: Napätie v krku

Ak robíte niečo, čo s krkom zvyčajne nerobíte, napríklad pozeráte sa na oblohu na leteckú show alebo nesiete niečo ťažké na ramenách, môže to po chvíli začať bolieť. Svaly krku totiž nie sú zvyknuté takto fungovať.

Čo robiť?
Nedržte hlavu v nezvyčajných polohách, ak nemusíte. Ak tak urobíte, snažte sa robiť si často prestávky a pohybujte krkom v iných smeroch, aby ste udržali svaly uvoľnené. Ak máte bolesti, pomôže vám pokoj a voľnopredajné lieky. Navštívte lekára, ak vás to po niekoľkých dňoch stále bolí alebo ak s ním nemôžete hýbať ako predtým.

Problém: Syndróm „tabletového krku“.

Toto je ďalšia forma namáhania krku, ktorá je veľmi bežná. Príliš veľa hodín v zhrbení nad smartfónom,tabletom či počítačom, môže príliš namáhať tieto svaly a šľachy.

Čo robiť?
Nepredkláňajte sa pri pozeraní na obrazovku. Keď sa napríklad pozeráte na telefón, držte ho vyššie. Ak musíte pracovať za počítačom, snažte sa mať obrazovku vo výške očí, nehrbiť sa a robte si prestávky. Pravidelné cvičenie vám pomôže byť silnejšími a flexibilnejšími, čo môže pomôcť chrániť váš krk.

Problém: Seknutie po krku

Stáva sa to, keď utrpíte náraz na nervy na krku alebo ramene, napríklad keď hráte kontaktný šport. Niečo, ako elektrický šok, ktorý vám vystrelí po ramene, paži a ruke. Zvyčajne to trvá len niekoľko sekúnd, ale bolesť môže trvať niekoľko dní.

Čo robiť?

Pravdepodobne sa zotavíte bez liečby, ale ak máte často bodavé bolesti, alebo pretrvávajú, navštívte svojho lekára. To platí najmä vtedy, ak vnímate necitlivosť alebo mravčenie alebo máte tento problém v oboch rukách.

Problém: Náraz do krku

Vzniká, ak vás zozadu zasiahne akákoľvek tupá sila – najčastejšie pri náraze do vášho auta. Vaša hlava sa pohne náhle dopredu a potom zase späť. Okrem bolesti krku môžete mať aj bolesti hlavy, ktoré začínajú na spodnej časti lebky a brnenie, necitlivosť alebo bolesť v hornej časti chrbta alebo paží.

Čo robiť?

Váš lekár vám môže odporučiť lieky na zmiernenie bolesti. Môžu vám tiež ukázať cvičenia, ktoré pomôžu vašim svalom. Väčšina ľudí sa zotaví v priebehu niekoľkých mesiacov.

Problém: Hernia platničky

Mäkké „kotúče“ medzi malými kosťami chrbtice môžu praskať a môže z nich vytekať z nich rôsolovitá látka, ktorá tlačí na nervy v krku. Spôsobuje silnú bolesť, ktorá môže vystreľovať do rúk alebo po chrbte.

Čo robiť?

Teplé a studené obklady môžu pomôcť zmierniť opuchy a cítiť sa lepšie. Pomôcť môžu aj lieky proti bolesti a cvičenia, ktoré posilňujú a naťahujú vaše svaly. Ak to stále bolí aj po niekoľkých mesiacoch, lekár vám môže odporučiť operáciu.

Problém: Spinálna stenóza

Pri spinálnej stenóze priestory v chrbtici zužujú, čo môže vyvíjať tlak na nervy a kosti, ktoré prebiehajú od krčnej časti chrbtice až po ramená, ruky a celé nohy. Môže ju spôsobiť artritída, nádory, dedičné choroby (genetické) a iné stavy a je oveľa pravdepodobnejšia po dosiahnutí veku 50 rokov.

Čo robiť?

Môžete použiť voľnopredajné lieky, ktoré vám pomôžu pri zápaloch a bolestiach, no ak tie nezaberú, možno budete potrebovať silnejšie od svojho lekára. Dôležité je tiež cvičenie a oddych. Ak je vaša bolesť závažná alebo sa ťažko pohybujete, lekár vám môže odporučiť operáciu na odstránenie tlaku na chrbticu.

Problém: Kostné výrastky

Sú to malé, tvrdé výrastky, ktoré sa tvoria na malých kostiach a kĺbikoch, ktoré tvoria hrbticu. Je bežné, že ich máte, keď starnete. Môžu zúžiť priestor okolo miechy a priškrtiť miechu alebo nervy okolo nej. Možno si ich vôbec nevšimnete ale môžete mať napríklad stuhnutý krk s tupou bolesťou, ktorá vám vystreľuje do rúk. Môžu tiež spôsobiť bolesti hlavy.

Čo robiť?

Ak bolia, lekár vám môže odporučiť voľnopredajné lieky proti bolesti. Ak výrastky obmedzujú váš rozsah pohybu alebo tlačia na nervy, možno budete potrebovať operáciu na ich odstránenie.

Problém: Nádor chrbtice

Tento druh nádoru je väčšinou kostná metastáza- pochádza z rakoviny v inej časti tela v chrbtici tlačí na nerv a bolí. Ale môže tiež vzniknúť priamo v krčnej chrbtici. Môžete sa cítiť slabý alebo mať zníženú citlivosť v rukách alebo nohách. Nádory v chrbtici sú však často aj nezhubné-ak však máte tieto príznaky, okamžite navštívte svojho lekára.

Čo robiť?
Chirurg sa bude snažiť odstrániť celý nádor alebo jeho časť, aby uvoľnil tlak na nervy. Ak je to rakovina, lekári môžu odporučiť ožarovanie alebo chemoterapiu na zničenie všetkých zostávajúcich nádorových buniek.

Problém: Degeneratívne ochorenie platničky

Ako starnete, platničky medzi vašimi stavcami môžu vysychať a byť menej hubovité. To môže spôsobiť, že sa roztrhnú alebo rozštiepia a vytečie z nich vnútorný obsah. Môžu sa zahojiť a vytvoriť zjazvené tkanivo, ktoré je slabšie ako normálne tkanivo. Priestor medzi stavcami sa môže zmenšiť a zmení sa spôsob, akým vaša chrbtica do seba zapadá, čo spôsobuje bolesť a môže viesť k artritíde.

Čo robiť?

Pomôcť môže zmena životného štýlu. Spôsob, akým sedíte a spíte, ako aj to, na čom sedíte a spíte. Pomôcť môžu aj lieky. Ak je však váš stav vážny, lekár vám môže odporučiť operáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie