Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové vyšetrenie odhalí hrozbu infarktu „roky predtým, ako k nemu dôjde“
Zdielať na

Nové vyšetrenie odhalí hrozbu infarktu „roky predtým, ako k nemu dôjde“

Archívna reportáž

Infarkt je častým vyvrcholením aterosklerózy.

Podľa nového výskumu dokážu high-tech skeny identifikovať pacientov s rizikom srdcového infarktu - roky predtým, než k nemu dôjde. Metóda nazývaná „rádiomika“ kombinuje údaje z CT (počítačová tomografia), ktoré odhaľujú príznaky ochorenia, ktoré nie sú viditeľné iba na obrázkoch. V stenách tepien zisťuje usadeniny tuku, ktoré by mohli prerušiť zásobovanie orgánu krvou. Štúdia bola publikovaná v časopise Radiology.

Veľké „plaky v cievach- tukové pláty bohaté na lipidy, ako je "zlý" LDL cholesterol, spôsobujú väčšinu infarktov. Občas prasknú a upchajú cievu – ale predpovedať to je náročné.

Spoluautor štúdie Dr Long Zhang z univerzity v Nanjing povedal: „Výsledky tejto štúdie sú povzbudivé a vzrušujúce. Rádiomika dokáže presnejšie určiť tie plaky, ktoré by sa mohli uvoľniť, v porovnaní s konvenčnou a bežne používanou CT angiografiou." To by umožnilo predpisovať statíny alebo iné ochranné lieky oveľa skôr.

Čínsky tím vyvinul model založený na informáciách z CT vyšetrení približne 300 jedincov. Tento model umožnil nájsť život ohrozujúce zrazeniny u viac ako 700 pacientov s podozrením na ochorenie koronárnych artérií. „Vysoký rádiový signál“ bol nezávisle spojený s potenciálnymi srdcovými infarktmi počas priemerného obdobia sledovania troch rokov. Skenovanie by mohlo byť veľkým prelomom vo včasnom určení rizika infarktu. Podľa vedcov by bolo jednoduché pridať ich model do praxe  a pomôcť pri určovaní tých, ktorí pravdepodobne v budúcnosti utrpia infarkt.. Dr Zhang povedal: „Ak je rádiomická analýza vložená do rutinného angiografického CT prístroja, dokáže automaticky identifikovať zraniteľné plaky na kontrolu lekárom. Rádiomika teda môže výrazne zlepšiť presnosť a presnosť vysokorizikovej detekcie plaku v bežnej klinickej praxi."

Systém Dr. Zhanga by podľa jeho vyjadrenia pomohol ľuďom nad 40 rokov – najmä fajčiarom, diabetikom a tým, ktorí majú nadváhu. Predchádzajúce výskumy naznačili, že jeden z desiatich takýchto ľudí po štyridsiatke je vystavený riziku srdcového infarktu kvôli plakom, ktoré nedokáže zachytiť bežné CT. Dr Zhang a kolegovia teraz vytvárajú rádiový model od rôznych typov skenerov a predajcov. Plánujú aj väčšiu štúdiu s 10 000 pacientmi.

Súvisiace články