Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vedci: Nemusíte cvičiť polhodinu denne. Stačí 8 minút, ale intenzívne!
Zdielať na

Vedci: Nemusíte cvičiť polhodinu denne. Stačí 8 minút, ale intenzívne!

Archívna reportáž

Cvičenie môže byť aj krátke, no intenzívne

Podľa novej štúdie v European Heart Journal vám stačí cvičiť len za 8 minút denne, ak budete cvičiť trochu intenzívnejšie.

Vedci zistili, že len 54 minút intenzívneho cvičenia za týždeň zníži riziko predčasnej smrti z akejkoľvek príčiny o 36 % a vaše riziko ochorenia srdca o 35 %.

Vedci skúmali údaje z fitness trackerov, ktoré nosilo viac ako 71 000 ľudí v Spojenom kráľovstve, a potom analyzovali ich zdravotný stav v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov. Zatiaľ čo viac času stráveného cvičením neprekvapivo viedlo k lepšiemu zdraviu, ochranné účinky cvičenia sa podľa štúdie po určitom bode začnú znižovať.

Náročné, krátke cvičenie zlepšuje krvný tlak, zmenšuje aterosklerotické pláty upchávajúce tepny a zvyšuje vašu celkovú kondíciu. "Intenzívne cvičenie pomáha vášmu telu viac ako mierne cvičenie, čo vedie k výraznejším výhodám cvičenia," hovorí autor štúdie Matthew Ahmadi, PhD, postdoktorandský výskumný pracovník na University of Sydney. "Zníži sa riziko kardiovaskulárnych ochorení. Cvičenie môže tiež znížiť zápal tela, čo zase zníži riziko niektorých druhov rakoviny," hovorí.

Väčšina ľudí nemá čas na 150 minút mierneho cvičenia či 75 minút intenzívnejšieho pohybu. Takže 8 minút denne namiesto 30 minút by mohlo zaneprázdnených ľudí presvedčiť, aby si zacvičili. "Nedostatok času je jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia hlásili, že sa nezapájajú do cvičenia," hovorí Ahmadi.

Intenzívne cvičenie neznamená, že musíte behať, bicyklovať alebo zdvíhať závažia. Vedci považujú fyzickú aktivitu za „intenzívnu“, ak je vyššia ako 6-násobok pokojového metabolizmu. To zahŕňa všetky druhy namáhavého pohybu vrátane tanca v nočnom klube alebo nosenia potravín na poschodie.

„Všetky tieto aktivity sú rovnako prospešné,“ hovorí Ahmadi. Odporúča zamerať sa na štryrikrát 2-minútové aktívne cvičenie, ktoré rozpumpuje srdce, rozložené do celého dňa, aby ste dosiahli čo najväčší úžitok za čo najmenší čas. Ak nosíte inteligentné hodinky alebo iné zariadenie, ktoré sleduje vašu srdcovú frekvenciu, vaše srdce bymalo pumpovať na 77 % alebo viac vašej maximálnej srdcovej frekvencie (ktorú vám pomáha vypočítať väčšina fitness hodinike. "Najjednoduchší spôsob, ako môže človek usúdiť, či vykonáva aktivitu dostatočne intenzívne, je, ak  je pre neho ťažké viesť rozhovor alebo hovoriť celou vetou pri vykonávaní činnosti," hovorí Ahmadi. I

Súvisiace články

Najčítanejšie