Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva chce navýšiť počty študentov lekárskych fakúlt, chýbajú však peniaze
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva chce navýšiť počty študentov lekárskych fakúlt, chýbajú však peniaze

Archívna reportáž

Medikov máme nedostatok a mnohí chcú odísť.

Ministerstvo zdravotníctva SR má záujem riešiť nedostatok zdravotníckych pracovníkov aj zvýšením počtu slovenských študentov medicíny na lekárskych fakultách. Iniciovalo preto rokovanie na úrovni ministerstiev financií, zdravotníctva a školstva o možnostiach navýšenia finančných prostriedkov pre lekárske fakulty, ktoré sa uskutoční v utorok 25. októbra.

Zástupcovia vedenia rezortu zdravotníctva už pred dvoma týždňami o tejto problematike rokovali s vedením jednotlivých lekárskych fakúlt na Slovensku, ktorí skonštatovali, že vysoké školstvo pripravujúce nových lekárov je síce kvalitné, ale finančne dlhodobo poddimenzované.

„Otázka reformy vzdelávania zdravotníckeho personálu patrí medzi priority ministerstva, riešime možnosti navýšenia počtu študentov medicíny, ako aj spôsoby, ako mladých lekárov na Slovensku následne aj udržať. V spolupráci s ostatnými ministerstvami chceme diskutovať o možnostiach a prostriedkoch na zvýšenie počtu slovenských študentov všeobecného lekárstva,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Bez navýšenia finančných prostriedkov však bude tieto kroky veľmi zložité realizovať.

K získavaniu zdravotníckeho personálu na Slovensku by mohol pomôcť aj diskutovaný program spolupráce so zahraničnými strednými a vysokými školami zdravotníckeho zamerania.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie