Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
12 prekvapivých príčin vysokého cholesterolu: Ktoré sa vás týkajú?
Zdielať na

12 prekvapivých príčin vysokého cholesterolu: Ktoré sa vás týkajú?

Archívna reportáž

Vysoká hladina tukov v strave nie je jedinou príčinou vysokého cholesterolu

Je jasné, že množstvo nasýtených tukov v strave a nedostatok pohybu súvisia s vysokými hladinami cholesterolu. Sú však aj iné príčiny. Viete o nich?

1/12 Stres

Chronický stres spôsobuje množstvo zdravotných problémov vrátane vysokého cholesterolu. Výskum ukazuje, že zvyšuje riziko vysokého LDL („zlého“) cholesterolu a znižuje hladiny HDL („dobrého“) cholesterolu. Je to preto, že stresové hormóny, ako sú kortizol a adrenalín, spúšťajú zmeny, ktoré môžu viesť k vyššej hladine cukru v krvi a k zápalu. Časom to môže spôsobiť, že pečeň vyprodukuje viac cholesterolu a krvných tukov nazývaných triglyceridy.

2/12 Nefiltrovaná káva

Turecká káva alebo espresso môže spôsobiť problémy s cholesterolom. Tieto kávy nie sú filtrované, takže olejové zlúčeniny v zrnách nazývané diterpény prenikajú až do vašej šálky. Tieto oleje môžu zvýšiť LDL cholesterol. Jedna alebo dve porcie denne sú v poriadku, odborníci odporúčajú maximálne štyri nefiltrované kávy denne.

3/12 Lieky

Niektoré lieky môžu mať vplyv na cholesterol. Patria sem niektoré antikoncepčné pilulky, retinoidy, kortikosteroidy, antivirotiká a antikonvulzíva. Niektoré lieky na vysoký krvný tlak, ako sú diuretiká a staršie formy betablokátorov, môžu tiež zvýšiť cholesterol. Porozprávajte sa so svojím lekárom o akýchkoľvek liekoch, ktoré užívate. Možno budete potrebovať inú dávku alebo úplne iný liek.

4/12 Problémy so štítnou žľazou

Telo používa hormóny štítnej žľazy na odstránenie nadbytočného cholesterolu, ktorý nepotrebuje. Takže, keď máte zníženú činnosť štítnej žľazy alebo hypotyreózu, vaše hladiny celkového a LDL cholesterolu stúpajú. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte príznaky hypotyreózy, ako sú únava, suchá koža, svalová slabosť a celkové bolesti. Krvný test môže odhaliť diagnózu.

5/12 Diabetes 2. typu 

Cukrovka 2. typu môže spôsobiť vysokú hladinu cukru v krvi. Keď je cukru príliš veľa, môže sa pripojiť k bielkovinám, ako sú molekuly cholesterolu a mení ich fyzikálno-chemiké vlastnosti.  To robí cholesterol školivejším, ľahšie sa totiž ukladaju do ciev a môžu spôsobiť aterosklerózu. Napríklad ľudia s cukrovkou 2. typu majú tendenciu mať viac malých, hustých LDL častíc, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení. Majú tiež nižšie množstvo ochranného HDL cholesterolu. 

6/12 Menopauza

Pohlavný hormón estrogén ovplyvňuje hladinu  cholesterolu. Keď estrogén po menopauze klesá, váš cholesterol stúpa. Výskum ukazuje, že hladina LDL a celkového cholesterolu stúpa okolo a po poslednej menštruácii. Aby toho nebolo málo, ženy po menopauze priberú v priemere 8 až 10 kíl . Tiež prestanú toľko cvičiť, čo môže zvýšiť riziko vysokého cholesterolu.

7/12  Sedavý štýl života

Či už je to pri stole alebo na gauči, hodiny sedenia sú zlé pre vaše zdravie. Sedenie je spojené s obezitou, srdcovými chorobami a vysokým cholesterolom. Keď sedíte príliš dlho, enzým, ktorý premieňa škodlivý LDL cholesterol na dobrý HDL cholesterol, klesá o 95 %. Aby ste ochránili svoje srdce, robte si časté prestávky. Postavte sa aspoň každých 30 minút a ak môžete, choďte každú hodinu na 5-minútovú prechádzku.

8/12 Problémy s pečeňou

Pečeň tvorí, spracováva a rozkladá cholesterol. Keď nefunguje správne, môže to ovplyvniť hladinu cholesterolu. Jedným z najbežnejších stavov je nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD), ku ktorému dochádza, keď sa nadbytočný tuk ukladá v pečeni. Postihuje takmer 1 zo 4 dospelých. Závažnejšia forma je známa ako NASH (nealkoholická steatohepatitída). Spôsobuje opuch a zjazvenie pečene, čo vedie k cirhóze pečene .

9/12 Príliš veľa alkoholu

Spolu so spracovaním cholesterolu  pečeň rozkladá aj alkohol.  Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí pijú veľa - približne 4,5 nápoja alebo viac naraz - mali horšie hladiny cholesterolu v porovnaní s tými, ktorí ho nepili. To platilo aj pre tých, ktorí pili len príležitostne. Ak pijete, držte sa mierne - nie viac ako jeden nápoj denne pre ženy a dva pre mužov.

10/12 Tehotenstvo

Počas tehotenstva telo používa cholesterol na to, aby pomáhalo plodu rásť a vyvíjať sa. To je dôvod, prečo môže hladina cholesterolu v druhom a treťom trimestri stúpnuť až o 50 %. Hodnoty môžu zostať zvýšené asi mesiac po narodení dieťaťa. Tento dočasný nárast zvyčajne nepoškodí matku ani dieťa. Ale ak už máte vysoký cholesterol, bude potrebné ho kontrolovať aj po tehotenstve. 

11/12 Problémy s obličkami

Cholesterol ovplyvňuje spôsob, akým fungujú obličky. Výskum ukazuje, že vysoký cholesterol môže poškodiť funkciu obličiek a zvýšiť riziko ochorenia obličiek. Na druhej strane, problémy s obličkami môžu zvýšiť hladinu cholesterolu. Výskum ukazuje, že nefrotický syndróm, typ poruchy obličiek, zvyšuje hladinu LDL a celkového cholesterolu. Chronické ochorenie obličiek tiež znižuje hladinu HDL.

12/12 Strava s vysokým obsahom cukru

Nasýtené tuky  v strave sú často označované ako hlavná diétna príčina srdcových chorôb. Ale na vine je aj priveľa cukru. Strava bohatá na sladké spôsobuje, že vaša pečeň produkuje viac LDL cholesterolu a triglyceridov a menej HDL cholesterolu. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí dostali 10 % alebo viac kalórií z pridaných cukrov, mali až 3-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nízke hladiny HDL v porovnaní s tými, ktorí dostali menej ako polovicu tohto množstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie