Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štúdia zistila najnižšie riziko úmrtia u dospelých, ktorí cvičili 150-600 minút týždenne
Zdielať na

Štúdia zistila najnižšie riziko úmrtia u dospelých, ktorí cvičili 150-600 minút týždenne

V horúčavách neprepínajte pri športe sily!

Analýza viac ako 100 000 účastníkov počas 30-ročného obdobia sledovania zistila, že dospelí, ktorí vykonávajú dvakrát až štyrikrát viac ako v súčasnosti odporúčané množstvo miernej alebo intenzívnej fyzickej aktivity týždenne, majú podľa nového publikovaného výskumu výrazne znížené riziko úmrtnosti. Zníženie bolo o 21 – 23 % u ľudí, ktorí vykonávali dvoj- až štvornásobok odporúčaného množstva intenzívnej fyzickej aktivity a 26 – 31 % u ľudí, ktorí sa každý týždeň venovali dvoj- až štvornásobku odporúčaného množstva miernej fyzickej aktivity.

Skúmaním fyzickej aktivity a lekárskych záznamov viac ako 100 000 ľudí v priebehu 30 rokov sa zistilo, že jednotlivci, ktorí vykonávali v súčasnosti odporúčaný rozsah trvania miernej (150-300 minút/týždeň) alebo intenzívnej fyzickej aktivity (75-150 minút/týždeň), mali pozorované o 20-21 % a o 19 % nižšie riziko úmrtnosti zo všetkých príčin. štúdia bola zverejnená v časopise Circulation, ktorý vydáva Americká asociácia srdca. 

U ľudí, ktorí vykonávali dvoj- až štvornásobok odporúčanej fyzickej aktivity (150 – 600 minút/týždeň, teda 2,5 hodiny až 10 hodín), sa pozorovalo ďalšie zníženie úmrtnosti zo všetkých príčin.

Je dobre zdokumentované, že pravidelná fyzická aktivita je spojená so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení a predčasných úmrtí. 

„Potenciálny vplyv fyzickej aktivity na zdravie je veľký, no stále nebolo jasné, či vysoká úroveň dlhodobej, intenzívnej alebo strednej intenzity fyzickej aktivity nad odporúčanými úrovňami poskytuje nejaké ďalšie výhody alebo škodlivé účinky na kardiovaskulárne zdravie,“ povedal Dong Hoon Lee. , Sc.D., MS, vedecký pracovník na oddelení výživy na Harvard TH Chan School of Public Health v Bostone. "Účastníci  našej štúdie opakovane hlásili svoju fyzickú aktivitu  počas desaťročí, aby se mohli preskúmať súvislosť medzi dlhodobou fyzickou aktivitou počas strednej a neskorej dospelosti a úmrtnosťou."

Výskumníci analyzovali údaje o úmrtnosti a lekárske záznamy pre viac ako 100 000 dospelých zhromaždených z dvoch veľkých prospektívnych štúdií: Štúdia zdravia sestier zameraná výlučne na ženy a Následná štúdia zdravotníckych odborníkov zameraná na mužov z rokov 1988-2018. Medzi účastníkmi, ktorých údaje boli skúmané, bolo 63 % žien a viac ako 96 % boli dospelí belosi. Počas 30-ročného obdobia sledovania mali priemerný vek 66 rokov a priemerný index telesnej hmotnosti (BMI) 26 kg/m 2 .

Účastníci sami uviedli svoju pohybovú aktivitu vo voľnom čase vyplnením overeného dotazníka každé dva roky. Verejne dostupné dotazníky, ktoré sa aktualizovali a rozširovali každé dva roky, obsahovali otázky o zdravotných informáciách, ochoreniach diagnostikovaných lekárom, rodinnej anamnéze a osobných návykoch, ako je konzumácia cigariet a alkoholu a frekvencia cvičenia. Údaje o cvičení sa uvádzali ako priemerný čas strávený za týždeň rôznymi fyzickými aktivitami za posledný rok. Stredná aktivita bola definovaná ako chôdza, cvičenie s nižšou intenzitou, vzpieranie a kalistenika. Intenzívna aktivita zahŕňala jogging, beh, plávanie, bicyklovanie a iné aeróbne cvičenia.

Analýza zistila, že dospelí, ktorí každý týždeň vykonávali dvojnásobok v súčasnosti odporúčaného rozsahu strednej alebo intenzívnej fyzickej aktivity, mali z dlhodobého hľadiska najnižšie riziko úmrtnosti.

Analýza tiež zistila:

  • Účastníci, ktorí vykonávali dvakrát až štyrikrát viac ako odporúčané množstvo miernej fyzickej aktivity (300 – 600 minút/týždeň), mali pozorované o 28 – 38 % nižšie riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia ( KVO) a o 25 – 27 % úmrtnosť bez KVO, celkovo 26- o 31 % nižšie riziko úmrtnosti zo všetkých príčin.
  • Okrem toho sa nezistili žiadne škodlivé účinky na kardiovaskulárne zdravie u dospelých, ktorí uviedli, že zvládajú viac ako štvornásobok odporúčaných minimálnych úrovní aktivity. Predchádzajúce štúdie preukázali, že dlhodobé, vysoko intenzívne, vytrvalostné cvičenie, ako sú maratóny, triatlony a cyklistické preteky na dlhé vzdialenosti, môže zvýšiť riziko nežiaducich kardiovaskulárnych príhod, vrátane fibrózy myokardu, kalcifikácie koronárnej artérie, fibrilácie predsiení a náhlych srdcová smrť.

"Toto zistenie môže znížiť obavy z potenciálneho škodlivého účinku vysokej úrovne fyzickej aktivity pozorovanej v niekoľkých predchádzajúcich štúdiách," poznamenal Lee.

  • Avšak dlhodobá fyzická aktivita vysokej intenzity (približne 300 minút/týždeň) alebo fyzickej aktivity strednej intenzity (približne 600 minút týždenne) na úrovniach viac ako štvornásobok odporúčaného týždenného minima neznamenala žiadne ďalšie zníženie rizika smrti.

"Naša štúdia poskytuje dôkazy, ktoré môžu viesť ľudí k výberu správneho množstva a intenzity fyzickej aktivity počas celého života, aby si udržali celkové zdravie," povedal Lee. 

Poznamenal tiež, že ľudia, ktorí vykonávajú menej ako 75 minút intenzívnej aktivity alebo menej ako 150 minút miernej aktivity týždenne, by mali svoju  aktivitu a pohyb približne zdvojnásobiť,aby znížili riziko úmrtia.

Súvisiace články

Najčítanejšie