Skoro jasno
Bratislava
Alžbeta
19.11.2025
Vedci: Toto korenie vám môže pomôcť znížiť cholesterol
Zdielať na

Vedci: Toto korenie vám môže pomôcť znížiť cholesterol

Nový výskum naznačuje, že denná konzumácia čiernej rasce môže pomôcť znížiť cholesterol a riziko srdcových chorôb.

Nový výskum vedcov naznačuje, že jedna populárna zložka jedla kari by mohla mať vlastnosti na spaľovanie tukov, ktoré by vám mohli pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a riziko srdcových chorôb. Klinická štúdia vedená Metropolitnou univerzitou v Osake a publikovaná v časopise Food Science & Nutrition ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali čiernu rascu, známu aj ako semená nigelly,si počas ôsmich týždňov výrazne znížili hladinu „ zlého cholesterolu “ a zároveň zvýšili hladinu „dobrého cholesterolu“.

Účastníci konzumovali päť gramov prášku z čiernej rasce denne – zhruba jednu polievkovú lyžicu – počas ôsmich týždňov, zatiaľ čo vedci sledovali hladinu cholesterolu v ich krvi. Odborníci zistili, že skupina preukázala významné zníženie hladiny triglyceridov v krvi, LDL („zlého“) cholesterolu a celkového cholesterolu. Okrem toho sa zvýšila hladina HDL („dobrého“) cholesterolu.

LDL cholesterol alebo lipoproteín s nízkou hustotou sa niekedy označuje ako „zlý“ cholesterol, pretože vysoké hladiny môžu viesť k hromadeniu plaku v tepnách, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody.

„Táto štúdia silne naznačuje, že semená čiernej rasce sú užitočné ako funkčná potravina na prevenciu obezity a chorôb súvisiacich so životným štýlom,“ povedala autorka štúdie profesorka Kojima-Yuasa. „Bolo veľmi potešujúce vidieť, ako čierna rasca komplexne preukázala skutočné a preukázateľné účinky na zníženie hladiny lipidov v krvi v štúdii na ľuďoch.“

Výskumníci tiež zistili, že extrakt z čiernej rasce urýchchľuje proces nazývaný adipogenéza, čo je tvorba a dozrievanie tukových buniek, blokovaním hromadenia tukových kvapôčok -napomáha teda spaľovaniu tuku.

Tím v článku v časopise uviedol, že vysoká hladina prirodzene sa vyskytujúcich fenolických zlúčenín a flavonoidov, ktoré môžu pôsobiť ako antioxidanty, zdôrazňuje antioxidačné a protizápalové vlastnosti korenia.

„Dúfame, že uskutočníme dlhodobejšie a rozsiahlejšie klinické štúdie, aby sme preskúmali účinky čiernej rasce na metabolizmus,“ dodala. „Obzvlášť nás zaujíma skúmanie jej účinkov na inzulínovú rezistenciu pri cukrovke a zápalové markery.“

Táto štúdia je len zatiaľ poslednou z radu analyzujúcich výhody rasce. Ďalšia štúdia zistila, že extrakt z rasce pomáha ľuďom zmierniť nadúvanie a ďalšie príznaky syndrómu dráždivého čreva. Samostatná štúdia ukázala, že extrakt z rasce zlepšuje pečeňové testy u pacientov s nealkoholickým stukovatením pečene.

Dajte si aj strukoviny

Výskum tiež naznačuje, že zaradenie dennej porcie cíceru do jedálnička môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, zatiaľ čo čierne fazule môžu zmierniť zápal. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 72 účastníkov s prediabetom, sledovala účinky dennej konzumácie cíceru a čiernej fazule počas 12 týždňov. Zistenia ukázali, že tí, ktorí konzumovali dennú porciu cíceru s hmotnosťou približne 160 g po uvarení, zaznamenali zlepšenie hladiny cholesterolu. Okrem toho bola konzumácia čiernej fazule spojená so zníženým zápalom. Šálka ​​uvarenej čiernej fazule má približne 170 g.

Súvisiace články

Najčítanejšie