Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Jednoduchý krvný test by mohol odhaliť riziko rakoviny u diabetikov druhého typu
Zdielať na

Jednoduchý krvný test by mohol odhaliť riziko rakoviny u diabetikov druhého typu

Diabetici 2. typu čelia vyššiemu riziku rakoviny súvisiacej s obezitou, ako je rakovina prsníka, obličiek, maternice, vaječníkov a štítnej žľazy. Štúdia naznačila, že jednoduchý krvný test by jedného dňa mohol pomôcť identifikovať ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorí sú vystavení riziku vzniku určitých druhov rakoviny.

Presné určenie pacientov s vyšším rizikom by umožnilo cielené monitorovanie a včasné zistenie rakoviny, uviedli vedci. Diabetici 2. typu čelia vyššiemu riziku rakoviny súvisiacej s obezitou, ako je rakovina prsníka, obličiek, maternice, vaječníkov a štítnej žľazy, ako aj rakovina gastrointestinálneho traktu a mnohopočetný myelóm- typ rakoviny krvi . Dánski vedci naznačujú, že to môže byť spôsobené chronickým zápalom nízkeho stupňa, ktorý je bežný u obéznych ľudí a u ľudí s cukrovkou 2. typu.

Aby to tím ďalej preskúmal, analyzoval hladiny proteínov imunitného systému známych ako prozápalové cytokíny u 6 466 ľudí zapojených do Dánskeho centra pre strategický výskum diabetu (DD2), z prebiehajúcej štúdie pacientov s novodiagnostikovaným diabetom 2.

Na začiatku štúdie sa merali hladiny malých proteínov známych ako interleukín-6 (IL-6) a tumor nekrotizujúci faktor-alfa (TNF-alfa), ako aj vysoko citlivý C-reaktívny proteín (hsCRP), proteín vyrobený pečeňou, ktorá sa zvyšuje so zápalom v tele. Pacienti boli zoskupení do troch kategórií na základe týchto úrovní – nízka, stredná a vysoká – a sledovaní počas mediánu 8,8 roka, počas ktorého sa u 327 z nich vyvinula rakovina súvisiaca s obezitou.

Štúdia zistila, že hladiny IL-6 boli spojené s vyšším rizikom rakoviny súvisiacim s obezitou.

Mathilde Dahlin Bennetsen zo Steno Diabetes Center Odense v Dánsku povedala: „Ak by sme dokázali určiť, ktorí ľudia sú vystavení vyššiemu riziku týchto rakovín, umožnilo by to cielenejšie a efektívnejšie monitorovanie a včasné zistenie týchto chorôb, čo by potenciálne zlepšilo výsledky vďaka skoršej a účinejšej liečbe. V budúcnosti by jednoduchý krvný test mohol identifikovať tých, ktorí majú vyššie riziko rakoviny - je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či by testovanie zlepšilo včasné zistenie a liečbu týchto druhov rakoviny.

Dodala, že zistenia, ktoré budú budúci mesiac prezentované na Európskej asociácii pre štúdium diabetu v Madride, zdôrazňujú dôležitosť pravidelných kontrol u pacientov s cukrovkou.

„Pochopenie, že vyššie úrovne zápalu môžu naznačovať väčšie riziko určitých druhov rakoviny, zdôrazňuje dôležitosť pravidelných kontrol a efektívnej liečby cukrovky,“ povedala Bennetsenová. "Udržiavanie zdravého životného štýlu a dodržiavanie liečeby cukrovky môže potenciálne pomôcť zvládnuť zápal a znížiť riziko rakoviny. Diabetes 2. typu je vážny stav – spôsobený kombináciou faktorov vrátane veku, telesnej hmotnosti a genetiky – čo zvyšuje riziko mnohých život obmedzujúcich zdravotných problémov a. komplikácií vrátane určitých typov rakoviny. Vzhľadom na to, že rakovina je v súčasnosti hlavnou príčinou smrti medzi ľuďmi s cukrovkou, vývoj jednoduchých a účinných spôsobov, ako pomôcť lekárom identifikovať osoby s vysokým rizikom skôr a zasiahnuť skôr, by mohol zachrániť nespočetné množstvo životov.“

Súvisiace články

Najčítanejšie