Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Neurochirurg varuje: Rodičia, nedovoľte deťom skákať hlavičky do záhradných bazénov!
Zdielať na

Neurochirurg varuje: Rodičia, nedovoľte deťom skákať hlavičky do záhradných bazénov!

Čo všetko nám v lete hrozí?

Tri deti s úrazom krčnej chrbtice akútne operované za jednu nočnú smenu kvôli skokom "hlavičiek" do záhradného bazéna - taká je bilancia chirurgov z neurochirugického tímu v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave.

Neurochirurg MUDr. Benedikt Trnovec napísal o druhej v noci po operačnom maratóne odkaz pre všetkých rodičov detí. "Uvoľnená atmosféra až do spodného prádla spoteného neurochirurgického tímu na NÚDCH o druhej v noci, po tom, ako sme v pribehu 13 hodín zrealizovali tri akútne operácie detí s letnými úrazmi chrbtice," opísal lekár fotografiu so svojimi kolegami, ktorú priložil k statusu.   

Neurochirurgický tím MUDr. Benedikta Trnovca po operáciiách troch detí s úrazom krčnej chrbtice v priebehu 13 hodín

​Dve zlomeniny krčnej chrbtice vznikli práve následkom úderu hlavy o dno záhradného bazénu. "Všetky úrazy mali potenciál do smrti invalidizovať našich detských pacientov. Našťastie to najhoršie je v ich prípade zažehnané. Netreba mať úzkostné myšlienky, stačí len málo: Tak ako nedovolíte svojmu dieťaťu ísť na lyže alebo bicykel bez helmy, tak isto mu nedovoľte skákať do vody hlavou napred," uzavrel neurochirurg. 

Súvisiace články

Najčítanejšie