Skoro jasno
28°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Štúdia ukazuje, že čím skôr žena dostane cukrovku, tým skôr u nej začne menopauza!
Zdielať na

Štúdia ukazuje, že čím skôr žena dostane cukrovku, tým skôr u nej začne menopauza!

Cukrovka poškodzuje celé telo.

Nová štúdia zistila, že ženy, ktoré sa stanú diabetičkami v mladom veku, pravdepodobne vstúpia do menopauzy skoro. Vedci z univerzity v Toronte sledovali viac ako 11 000 žien, aby pochopili dlhodobé dôsledky cukrovky pred menopauzou na reprodukčné zdravie žien. Zistili, že čím skôr sa žena stane diabetičkou, tým skôr pravdepodobne vstúpi do menopauzy.

Výskumníci zistili, že diagnostika cukrovky 1. aj 2. typu v ranom veku bola spojená so skorým nástupom menopauzy u žien. U tých s včasnou diagnózou cukrovky bolo pravdepodobnejšie, že sa u nich rozvinie menopauza skôr ako u žien, ktoré cukrovku nemali, uviedli autori štúdie.

Okrem toho ženy, ktorým bola diagnostikovaná cukrovka 2. typu neskôr v živote, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať neskorší vek prirodzenej menopauzy v porovnaní so ženami, ktoré cukrovku nemali.

„Tento výskum prispieva k rastúcemu počtu dôkazov v súvislosti s poškodením, ktoré cukrovka  ľudskému telu spôsobuje. V tomto prípade to ukazuje, že mladé ženy žijúce s diagnózou cukrovky sú náchylnejšie na zrýchlené starnutie vaječníkov a skorú menopauzu,“ povedala doktorka Stephanie Faubionová, lekárka zo Severoamerickej spoločnosti pre menopauzu.Skorá menopauza je pritom spojená s vyšším rizikom srcovocievnych ochorení a infarktu.

Súvisiace články

Najčítanejšie