Jasno
13°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Veľká Británia: Deti neočkované proti osýpkam chcú izolovať až 21 dní
Zdielať na

Veľká Británia: Deti neočkované proti osýpkam chcú izolovať až 21 dní

Bez očkovania infekčné choroby hromadne zabíjali deti aj na našom území.

Rodičia neočkovaných detí v dvoch londýnskych mestských častiach dostali varovanie, pretože sa množia prípady osýpok. Deti , ktoré neboli očkované proti osýpkam , možno budú musieť ísť do izolácie na 21 dní, ak sa nakazí ich spolužiak. Osýpky majú totiž100 percentnú nákazlivosť, ak sa s vírusom stretne nezaočkované dieťa a hrozí, že tieto deti by chorobu šírili ďalej.

Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA) predpovedá, že len v hlavnom meste by sa mohlo vyskytnúť 160 000 prípadov, keďže miera zaočkovanosti proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) je najnižšia za desaťročie. Mestské úrady napísali rodičom, aby im oznámili, že každé neočkované dieťa , ktoré príde do blízkeho kontaktu s prípadom osýpok, môže byť požiadané, aby sa izolovalo až na 21 dní.

Tento týždeň štatistiky Národnej zdravotníckej služby (NHS) v Anglicku ukázali, že v celej krajine viac ako 102 000 detí vo veku štyri a päť rokov, ktoré začínajú v škole, nie je chránených proti osýpkam, mumpsu a ružienke a 32 000 detí v samotnom Londýne nie je očkovaných. Len tri štvrtiny detí v hlavnom meste dostali dve požadované dávky injekcie MMR, ktorá chráni pred osýpkami. To je o 10 percent menej ako celoštátny priemer.

V Bratislave osýpky zaznamenali pre niekoľkými mesiacmi- vo februári 2022. Infikované dieťa s osýpkami v čakárni nakazilo iné dieťa, ktoré ešte nemohlo byť očkované.   

Súvisiace články

Najčítanejšie