Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete, aby vám tabletka zabrala čo najrýchlejšie? Záleží to aj od polohy tela, keď ju užívate - tá správna vás prekvapí!
Zdielať na

Chcete, aby vám tabletka zabrala čo najrýchlejšie? Záleží to aj od polohy tela, keď ju užívate - tá správna vás prekvapí!

Archívna reportáž

Lieky treba vedieť správne skladovať.

Duke je počítačová simulácia 34-ročného, ​​anatomicky normálneho muža vytvoreného počítačovými vedcami z IT'IS Foundation, neziskovej skupiny so sídlom vo Švajčiarsku, ktorá pracuje na rôznych projektoch v oblasti zdravotníckych technológií. Pomocou Duka, Rajat Mittal , PhD, profesor medicíny na Johns Hopkins School of Medicine v Baltimore, vytvoril počítačový model s názvom „StomachSim“ na preskúmanie procesu trávenia. Ich výskum, publikovaný v časopise Physics of Fluids, priniesol niekoľko prekvapivých zistení o dynamike prehĺtania piluliek – najbežnejšieho spôsobu užívania liekov na celom svete.

Schopnosť tabletky rozptýliť svoj obsah do čreva a zaúčinkovať v tele, ovplyvňuje niekoľko faktorov. Napríklad obsah žalúdka (ťažké raňajky, zmes tekutín ako džús, mlieko a káva) a tiež pohyb stien žalúdka. Vedecká skupina profesora Mittala sa však dozvedela, že hlavnú úlohu zohral aj postoj Dukeov postoj.

Vedci inštalovali  Dukea cez počítačové simulácie do rôznych polôh: bol vzpriamený, naklonil sa doprava, naklonil sa doľava a naklonil sa dozadu, pričom všetky ostatné faktoroy zostali vo všetkých nalýzach rovnaké. 

Zistili, že držanie tela určuje až 83 % toho, ako rýchlo sa tabletka rozptýli do čriev. Najúčinnejšou polohou bolo naklonenie doprava. Najmenej účinné bolo nakláňanie sa doľava, ktoré bránilo tabletke dostať sa do ústia lebo spodnej časti žalúdka, a tak zabraňovalo tomu, aby sa rozpustené liečivo dostalo do dvanástnika, kde sa žalúdok spája s tenkým črevom.  Dáva to zmysel, ak beriete do úvahy tvar žalúdka, ktorý vyzerá ako fazuľa, zakrivený z ľavej na pravú stranu tela. Kvôli gravitácii vaša poloha logicky zmení to, kde v žalúdku tabletka dopadne.

Nakoniec vedci zistili, že držanie tela môže byť rovnako významným faktorom v tom, ako rýchlo sa tabletka rozpúšťa, ako napríklad gastroparéza-  stav, pri ktorom žalúdok stráca schopnosť správneho vyprázdňovania.

Ako to môže ľuďom pomôcť? 

Profesor Mittal hovorí, že z takýchto štúdií budú mať najpravdepodobnejšie úžitok starší ľudia, ktorí užívajú veľa tabletiek a sú náchylnejší na problémy s prehĺtaním v dôsledku zmien v pažeráku súvisiacich s vekom, a tiež ľudia pripútaní na lôžko, ktorí nemôžu ľahko zmeniť svoju polohu. Zistenia môžu zlepšiť aj liečbuť ľudí s gastroparézou, čo je osobitný problém pre ľudí s cukrovkou.

"Budúce štúdie s Dukeom a podobné simulácie sa budú zaoberať tým, ako  tráviaci systém trávi bielkoviny, sacharidy a mastné jedlá," hovorí profesor Mittal. Medzitým ponúka pacientom nasledujúcu radu:

Ako teda správne užívať tabletky?

 „Po užití tabletky by ste mali stáť alebo sedieť vzpriamene. Ak musíte užiť tabletku poležiačky, zostaňte na chrbte alebo na pravom boku. Po užití tabletky sa vyhnite ležaniu na ľavom boku.“

Súvisiace články