Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
13 každodenných tipov na ľahší život s ekzémom: Čo robiť, aby koža tak nesvrbela?
Zdielať na

13 každodenných tipov na ľahší život s ekzémom: Čo robiť, aby koža tak nesvrbela?

Archívna reportáž

Ekzém postihuje aj deti

Najhoršie na ekzéme je neznesiteľné svrbenie, ktoré sa v noci ešte zhoršuje a ovplyvňuje aj každodenný život. Poznáte tieto tipy na fungovanie, ak máte zapálenú, citlivú kožu?

1/13 Udržujte svoje nechty krátke

Škriabanie môže zapálenú škvrnu kože ešte zhoršiť. Ak si nechcete škribaním doráňať kožu a poškodiť ju, ostrihajte si nechty nakrátko a vypilujte ich do hladka. Môžete tiež skúsiť použiť bočnú alebo vrchnú časť ruky na poškriabanie namiesto nechtov.

2/13  Ochlaďte kožu

Nechajte si v chladničke alebo mrazničke žinku na chvíle, keď sa svrbenie vymkne kontrole. Chlad znecitlivie vašu pokožku a poskytne vám okamžitú úľavu. Môže tiež pomôcť zmierniť začervenanie a opuch. Medzi žinku a pokožku vložte uterák a nechajte ho pôsobiť maximálne 20 minút. Hydratačné krémy môžete uchovávať aj v chladničke, budú pôsobiť  aj upokojujúco.

3/13 Noste prírodné látky

Najpohodlnejšie sa budete cítiť v materiáloch, ktoré prepúšťajú vzduch v kontakte s vašou pokožkou. Keď môžete, vynechajte vlnu a umelé látky ako sú nylon a polyester. Namiesto toho sa rozhodnite pre oblečenie vyrobené zo 100% bavlny, bambusu, hodvábu. Tieto prírodné tkaniny umožňujú vašej pokožke „dýchať“.

4/13 Na obliečkach záleží

Celobavlnené obliečky pomáhajú kontrolovať telesné teplo, takžesa vaša koža počas noci nerozpáli a nesvrbí. Čím je tkanina hustejšia, tým hladšie zostanú vaše obliečky aj pri dlhšom používaní. Nižší počet nití môže po niekoľkých praniach tkaninu zdrsniť a podráždiť vašu pokožku. Bambus a hodváb sú tiež dobré možnosti tkanín pre posteľnú bielizeň, ale môže byť ťažšie sa o ne starať.

5/13 Noste voľné oblečenie

Tesné oblečenie a gumičky vás zvierajú alebo šúchajú a svrbia. Poobzerajte sa po strihoch voľného strihu. Ak nosíte kravatu do práce, nechajte horný gombík na košeli rozopnutý. Vyberte si šortky a spodnú bielizeň s elastickým pásom potiahnutým látkou. Pokiaľ ide o podprsenky, jednoduchšie strihy sú lepšie. Ešte lepšie, ak môžete, choďte bez podprsenky.

6/13 Nové oblečenie pred nosením vyperte

Na oblečenie sa dostanú chemikálie, keď sa vyrábajú, balia a odosielajú. Tie môžu dráždiť pokožku, preto si každé nové oblečenie pred oblečením vyperte. Najlepší je neparfumovaný jemný prací prostriedok. Druhý cyklus pláchania je dobrý nápad.

7/13  Pozor na štítky a švíky

Keď je vaša pokožka citlivá, môže vás svrbieť aj jeden šev alebo malý štítok. Pred oblečením si odstrihnite štítky a štítky zo šiat. Švy nohavíc môžu byť pokryté pásikmi hodvábu. A oblečenie ako pyžamo, ktoré nosíte len doma, pokojne otočte naruby, aby ste necítili švíky.

8/13 Počas spánku noste rukavice

Máte ekzém na rukách? Čas spánku môže byť zároveň časom na hojenie kože. Pred spaním si namočte ruky do teplej – nie horúcej – vody. Naneste si hydratačný krém, masť alebo krém na predpis bez vône a potom si nasaďte pár bavlnených rukavíc. Vaša pokožka zostane počas spánku dobre hydratovaná a nebude sa vysúšať.

9/13 Pri práci noste rukavice bez prstov

Aby ste si pri práci nepoškriabali ekzém na rukách a zápästiach, skúste rukavice bez prstov. Chránia vašu pokožku a zároveň vám umožnia písať na klávesnici alebo používať telefón.

10/13 Sprchujte sa tesne pred spaním

Keď sa pred spaním osprchujete a hneď potom sa natriete krémom alebo masťou, vaša pokožka zostane zvlhčená a celú noc menej svrbí. Použite vlažnú (nie horúcu) vodu a sprchujte sa krátko,aby ste pokošku zbytočne nevysušovali. Krém naneste do 3 minút po osušení pokožky. mal by vsiaknuť skôr než si dáte pyžamo a uložíte sa do postele. 

11/13 Používajte jemné mydlá

Či už si umývate ruky v kuchyni alebo sa kúpete, jemné mydlá sú kľúčové. Používajte značky, ktoré neobsahujú alkohol, retinoidy a alfa-hydroxykyseliny (AHA), ktoré všetky vysušujú pokožku. Vyhnite sa aj vôňavkám a parfumom. Chemikálie v nich môžu podráždiť vašu pokožku.

12/13  Pozor, kam si sadáte

Tráva, drsný koberec a či neobrúsený nábytok môžu podráždiť nepokrytú pokožku. Ak sa nemôžete vyhnúť sedeniu na pichľavom povrchu, dajte si najprv pod seba uterák alebo deku.

13/13 Nájdite spôsoby, ako relaxovať

Stres môže spôsobiť, že váš ekzém bude viac svrbieť. Vyhraďte si každý deň čas na odpočinok, aj keď máte len pár minút. Stiahnite si meditačnú aplikáciu. Choďte na na prechádzku. Počúvajte svoju obľúbenú hudbu alebo zábavný podcast – čokoľvek, čo vás môže rozptýliť a zdvihnúť vám náladu. Ak sa zdá, že nič nezmierňuje vaše napätie, možno vám pomôže porozprávať sa s psychoterapeutom alebo poradcom z pacientskeho združenia ľuí s ekzémom.

Súvisiace články

Najčítanejšie