Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Švédska štúdia naznačuje, že deti s obezitou majú vyššie riziko sklerózy multiplex
Zdielať na

Švédska štúdia naznačuje, že deti s obezitou majú vyššie riziko sklerózy multiplex

Skleróza multiplex je autoimunitné ochorenie

Nová štúdia naznačuje, že deti , ktoré sú obézne, môžu mať vyššie riziko diagnostikovania roztrúsenej sklerózy (MS) v ranej dospelosti.

Podľa švédskej štúdie sa zdá, že riziko diagnostikovania sklerózy multiplex (SM) je u detí s obezitou dvakrát vyššie v porovnaní s deťmi bez obezity . Akademici z Karolinska Institutet v Štokholme analyzovali údaje zo švédskeho registra liečby detskej obezity. Databáza známa ako Boris je jedným z najväčších svetových registrov na liečbu detskej obezity.

Výskumný tím sa zameral na údaje o deťoch vo veku od 2 do 19 rokov, ktoré sa do registra zapísali v rokoch 1995 až 2020, a porovnal ich informácie s deťmi vo všeobecnej populácii. Štúdia zahŕňala údaje o viac ako 21 600 deťoch s obezitou, ktoré začali liečbu obezity, keď mali priemerný vek 11 rokov, a viac ako 100 000 deťoch bez obezity.

Deti zapojené do štúdie – ktorá má byť prezentovaná na májovom Európskom kongrese o obezite v Benátkach – boli sledované v priemere šesť rokov. Počas obdobia sledovania bola SM diagnostikovaná u 28 pacientov s obezitou – alebo 0,13 % v skupine. V porovnaní s 58 v skupine bez obezity – spolu 0,06 %. Priemerný vek diagnózy SM bol medzi skupinami porovnateľný, pričom pacienti boli v priemere diagnostikovaní, keď mali 23 rokov.

Obezita spôsobuje viacero chorôb

Štatistická analýza odhalila, že u ľudí s obezitou bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná SM, v porovnaní s tými, ktorí ju nemajú.

"Napriek obmedzenému času sledovania naše zistenia ukazujú, že obezita v detstve zvyšuje náchylnosť na skorý nástup SM viac ako dvojnásobne," uviedli autori.

Autori štúdie, docentka Emilia Hagman a profesor Claude Marcus pre tlačovú agentúru PA povedali: „Jedným z účinkov obezity v detstve je to, že spôsobuje mierny zápal, ktorý je však chronický, a s najväčšou pravdepodobnosťou tento zápal zvyšuje riziko vzniku niekoľkých chorôb,  medzi ktoré patrí aj SM. Chronický zápal nízkeho stupňa zvyšuje aj riziko ďalších takýchto chorôb, ako sú astma, artritída, cukrovka 1. typu a niektoré formy rakoviny. Vieme však, že strata hmotnosti znižuje zápal a s najväčšou pravdepodobnosťou znižuje aj riziko vzniku takýchto chorôb."

Dr Clare Walton, vedúca výskumu v Spoločnosti pre SM, v komentári k štúdii povedala: „Nevieme s istotou, čo spôsobuje SM, ale výskum naznačuje, že je pravdepodobne vyvolaná kombináciou genetických a environmentálnych faktorov, ako sú niektoré vírusové ochorenia. infekcie a nižšie hladiny vitamínu D. Vieme, že fajčenie a obezita môžu tiež zohrávať úlohu, avšak nič z toho samo osebe nespôsobí u niekoho rozvoj SM. Tento výskum však prispieva k nášmu chápaniu úlohy obezity pri riziku SM, najmä jej vplyvu v detstve."

Súvisiace články

Najčítanejšie