Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čo všetko vám môže spôsobiť hnačku? Od bežnej infekcie či liekov až po nádory
Zdielať na

Čo všetko vám môže spôsobiť hnačku? Od bežnej infekcie či liekov až po nádory

Väčšina ľudí si pod pojmom hnačka predstaví ochorenie, počas ktorého mávajú častejšie, riedke, vodnaté stolice. Hnačka, ktorá sa objaví náhle a zmizne v priebehu niekoľkých týždňov, sa nazýva „akútna hnačka“. Väčšinasa cďaka voľnopredajným liekom rýchlo zlepší. Hnačka, ktorá trvá viac ako 4 týždne, je „chronická hnačka“. Zvyčajne musíte ísť k lekárovi, aby mohol nájsť príčinu a liečiť vás. Čo všetko môže spôsobiť hnačku?

Čo spôsobuje hnačku?

Infekcie:

Môžete dostať infekciu pri kontakte s niekým iným. Môžete ju dostať po kontaminovanom jedle alebo vode. Ak zjete niečo, čo bolo nesprávne uvarené alebo kontaminované, infekcia sa nazýva otrava jedlom. Pri otravách jedlom sú bežné hnačky, kŕče a zvracanie. Deti, ktoré navštevujú škôlu či školu a ich rodiny, majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú tieto infekcie. Ľudia, ktorí cestujú do cudzích krajín, často dostanú „cestovateľskú hnačku“, zvyčajne po vypití kontaminovanej vody. Infekčná hnačka je problémom v rozvojových krajinách, kde je ťažké docieliť, aby sa voda na pitie čťi vranie nekontaminovala splaškami a odpadovými vodami.

Lieky:

Mnoho liekov môže spôsobiť hnačku. Niektoré z najbežnejších zahŕňajú:
Antacidá s horčíkom
Laxatíva
Digitalis
metformín
Niektoré antibiotiká
Chemoterapeutické lieky
Látky znižujúce hladinu cholesterolu
Lítium
teofylín
Hormón štítnej žľazy
kolchicín

Príliš veľa kofeínu alebo alkoholu:

Možno budete musieť obmedziť jedno alebo oboje, aby ste zistili, či to funguje.

Toxíny:

ako sú insekticídy, psychedelické huby a arzén: Spôsobujú tiež hnačku.

Rôzne chorobné stavy

Problém s trávením: Môže to byť intolerancia laktózy, celiakia alebo problémy s pankreasom -naprkladpri cystickej fibróze

Bariatrická operácia na odstránenie časti tenkého čreva: Po tomto zákroku možno nebudete schopní absorbovať všetko, čo jete. Nazvýva sa to aj syndróm krátkeho čreva.

Odstránenie žlčníka: Nárast žlče v hrubom čreve z tohto postupu môže viesť k vodnatej stolici.

Hormonálne poruchy: Patria sem hyperaktívne ochorenie štítnej žľazy, cukrovka, ochorenie nadobličiek a Zollingerov-Ellisonov syndróm.

Niektoré zriedkavé nádory: napríklad karcinoidný nádor a feochromocytóm produkujúc hormóny, ktoré môžu spôsobiť hnačku.

Zápalové ochorenie čriev: Ulcerózna kolitída , Crohnova choroba alebo mikroskopická kolitída spôsobujú hnačku počas vzplanutia.

Syndróm dráždivého čreva (IBS): Môže spôsobiť hnačku aj zápchu.

Ischemická choroba čriev: Vzniká zablokovaním niektorej z ciev, ktoré zásobujú krvou črevo. Symptómy môžu zahŕňať bolesť brucha s krvavou hnačkou.

Radiačná liečba rakoviny: Môže poškodiť črevo a spôsobiť hnačku.

Súvisiace články

Najčítanejšie