Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prichádza prelomový krvný test na rakovinu mozgu: "Tekutá biopsia" urýchli diagnózu bez riskantných chirurgických zákrokov
Zdielať na

Prichádza prelomový krvný test na rakovinu mozgu: "Tekutá biopsia" urýchli diagnózu bez riskantných chirurgických zákrokov

Okrem nádorov mozog postihuje aj cievna mozgová prihoda

Britskí vedci testujú svetovo prvý krvný test, ktorý dokáže diagnostikovať určité typy rakoviny mozgu. Domnievajú sa, že ide o svetovú novinku a mohla by zachrániť niektorých pacientov pred riskantným chirurgickým zákrokom na stanovenie diagnózy.

Jednoduchý test by mohol nahradiť invazívny a riskantný chirurgický zákrok, ktorý je v súčasnosti potrebný na diagnostiku niektorých mozgových nádorov, uviedli odborníci. Mohol by tiež viesť k skoršej diagnóze, čo by zase mohlo urýchliť liečbu a potenciálne zvýšiť mieru prežitia u pacientov s jednou z najsmrteľnejších foriem rakoviny mozgu, dodali. Odborníci na mozgové nádory túto správu privítali s tým, že test je lacný a bolo by ľahké ho zaviesť na klinikách.

Uviedli, že tekutá biopsia by bola obzvlášť prospešná pre pacientov s „neprístupnými“ mozgovými nádormi, pre ktorých je veľmi dôležité čo najskôr začať liečbu.

Výskumníci z Centra pre výskum mozgových nádorov, ktoré patrí pod Imperial College London a Imperial College Healthcare NHS Trust, vykonali prvé štúdie na posúdenie, či test dokáže presne diagnostikovať gliové nádory vrátane: glioblastómu (GBM) a tiež najčastejšie diagnostikovaný typ nádoru mozgu vysokého stupňa u dospelých; astrocytómy a oligodendrogliómy. Zistili, že test má "vysokú analytickú citlivosť, špecifickosť a presnosť", podľa štúdie publikovanej v International Journal of Cancer.

Vedci teraz dúfajú, že v Spojenom kráľovstve vykonajú rozsiahlejšie štúdie na overenie výsledkov, a ak budú úspešné, odborníci odhadujú, že pacienti by mohli profitovať z nového testu už za dva roky. Krvný test TriNetra-Glio od Datar Cancer Genetics funguje tak, že izoluje gliové bunky, ktoré sa uvoľnili z nádoru a nachádzajú sa v obehu v krvi. Izolované bunky sa potom zafarbia a dajú sa identifikovať pod mikroskopom.


Dr Nelofer Syed, ktorý vedie Centrum pre výskum mozgových nádorov v Imperial, povedal: „Neinvazívna, lacná metóda na včasné zisťovanie mozgových nádorov jrozhodne zlepší starostlivosť o pacientov. Stále je pred nami dlhá cesta, ale toto riešenie by mohlo pomôcť ľuďom, u ktorých biopsia mozgu alebo chirurgická resekcia nádoru nie je možná kvôli umiestneniu nádoru alebo iným obmedzeniam. Prostredníctvom tejto technológie môže byť diagnostika neprístupných nádorov možná týmto krvným testom, ktorý je pre pacienta bezrizikový. Je to svetová novinka, pretože v súčasnosti neexistujú žiadne neinvazívne alebo nerádiologické testy na tieto typy nádorov."

Kevin O'Neill, neurochirurg, konzultant na Imperial College Healthcare, ktorý vedie Centrum pre výskum mozgových nádorov spolu s doktorom Syedom, povedal: „Tento test nie je len indikátorom choroby, je to skutočne diagnostická tekutá biopsia. Dokáže určiť neporušené cirkulujúce nádorové bunky z krvi, ktoré možno analyzovať do rovnakých bunkových detailov ako skutočná vzorka tkaniva. Je to skutočný prielom v liečbe rakoviny mozgu, ktorá sa len zriedka šíri po celom tele."

Výskumníci uviedli, že zistenia sú „významné“, keďže menej ako 1 % pacientov s GBM žije dlhšie ako 10 rokov a pre mnohých je prognóza len 12 mesiacov.

Steve Ackroyd, televízny redaktor z Palmers Green v severnom Londýne , bol pôvodne nesprávne diagnostikovaný a liečený na epilepsiu. O tri mesiace neskôr, v auguste 2022, mu diagnostikovali glioblastómový nádor na mozgu. 47-ročnému mužovi, ktorý má 12-ročnú dcéru, bola vykonaná biopsia, po ktorej nasledovala rádioterapia a chemoterapia a v súčasnosti podstupuje imunoterapiu v Nemecku. Jeho manželka Francesca Ackroyd, ktorá založila crowdfundingovú stránku na financovanie jeho liečby v zahraničí, povedala: „Steven prešiel chirurgickou biopsiou, aby sa určil typ jeho nádoru, a tiež aby sme zistili, že jeho difúzna povaha znamená, že je neoperovateľný. Čakali sme sedem týždňov na výsledky, aby sme zistili, že tkanivo vyhodnotili ako "zlú vzorku". Bohužiaľ, všetky meškania nás stáli drahocenný čas, keď sa mohol liečiť."

Súvisiace články