Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počet nádorov na mozgu stúpa, hoci sú zriedkavé: Poznajte ich 7 príznakov
Zdielať na

Počet nádorov na mozgu stúpa, hoci sú zriedkavé: Poznajte ich 7 príznakov

Nádor na mozgu sa diagnostikuje pomocou magnetickej rezonancie a iných zobrazovacích vyšetreníód.

Nové štatistiky naznačujú, že počet ľudí s diagnostikovaným nádorom na mozgu za posledných 20 rokov vzrástol o 30 percent.

"Tieto znepokojujúce čísla ukazujú, ako naliehavo musíme konať v súvislosti s touto zničujúcou a život meniacou chorobou," povedal Dr David Jenkinson, hlavný vedecký pracovník Charitatívnej organizácie pre výskum mozgových nádorov vo Veľkej Británii.

Dodal: „Hoci mozgové nádory zostávajú relatívne zriedkavé, ich výskyt v posledných dvoch desaťročiach naďalej výrazne stúpa a  pokrok v ich terapii sa nevyrovnal hmatateľnému pokroku v diagnostike, liečbe a výsledkoch prežitia, ktoré sme zaznamenali u mnohých iných druhov rakoviny."

Charitatívna organizácia tvrdí, že pokrok v oblasti mozgových nádorov naďalej zaostáva za zlepšeniami prežitia pozorovanými pri iných chorobách. Len 12 % dospelých v Spojenom kráľovstve prežije päť rokov po diagnostikovaní mozgového nádoru, pričom choroba naďalej znižuje priemernú dĺžku života o 27 rokov, čo je najviac spomedzi všetkých druhov rakoviny. Podobnú perspektívu majú aj pacienti na Slovensku.

7 príznakov mozgových nádorov

Ak tieto príznaky máte, neznamená to automaticky že máte nádor na mozgu. Ak však máte obavy, navštívte svojho praktického lekára.

1. Epileptické záchvaty

Ak dostanete takýto záchvat prvý raz  v živote "z ničoho nič", mali by ste ísť okamžite k lekárovi

2. Slabosť tváre/ruky/nohy na jednej strane tela

Takáto slabosť sa môže objaviť náhle-vyzerá ako príznak mŕtvice, alebo sa môže prejaviť postupne v priebehu niekoľkých týždňov, napríklad ťahaním nohy alebo zakopnutím o obrubníky, pretože nedokážete správne zdvihnúť nohu.

3. Výrazná porucha reči

Nezrozumiteľná reč, neschopnosť nájsť slová alebo nesprávne slová. Ťažkosti s nájdením slov sú niekedy normálne; ale znepokojujúce by bolo, keby sa to v priebehu týždňov alebo mesiacov neustále zhoršovalo a bolo by to spojené s inými príznakmi.

4. Zmena osobnosti

Ľudia, ktorí majú nádor na mozgu, môžu byť počas niekoľkých mesiacov stále viac utiahnutí alebo zmätení, alebo môžu zápasiť s vecami, ktoré predtým zvládali, ako je hra na hudobný nástroj alebo internet banking.

5. Zmeny videnia

Nádory v mozgu niekedy znižujú schopnosť vidieť predmety na jednu stranu. To môže spôsobiť, že ľudia narazia do rámov dverí, neuvidia niekoho, kto sedí na ľavej alebo pravej strane, alebo pri šoférovaní odtrhnú spätné zrkadlá zaparkovaných áut. Príznakom môže byť aj dvojité videnie či problém pozrieť sa dohora. Ak máte obavy zo zmien zraku, začnite návštevou optika či očného lekára, ktorý môže vykonať úplný očný test a v prípade potreby vás poslať do nemocnice.

6. Ťažkosti s čítaním alebo výkladom slov

V priebehu niekoľkých týždňov máte čoraz väčší problém s písaním e-mailov alebo posielaním textových správ alebo porozumením toho, čo hovoria titulky alebo slová v knihe – možno môžete vidieť slová jasne, ale mozog ich odmieta interpretovať, alebo im dávať zmysel.

7. Bolesti hlavy

Bolesti hlavy sú príznakom, ktorý si väčšina ľudí spája s nádormi mozgu, ale v skutočnosti je pomerne nezvyčajné, že bolesť hlavy je jediným príznakom nádoru mozgu. Pokiaľ ide o obavy z mozgových nádorov, lekári hovoria o „bolesti hlavy plus“, čo znamená bolesť hlavy plus ďalšie príznaky. Znepokojujúce bolesti hlavy sú tie, ktoré sa „jasne, definitívne a postupne zhoršujú“ v priebehu dvoch až troch mesiacov a ktoré sa spájajú s niektorými ďalšími príznakmi.
Ak je bolesť hlavy jediným príznakom, je to zvyčajne bolesť hlavy, ktorá sa líši od akejkoľvek bolesti hlavy, ktorú ste kedy mali, a ktorá sa veľmi rýchlo stáva oveľa závažnejšou v priebehu niekoľkých týždňov. Môže byť prítomná ráno, prebúdza vás zo spánku alebo sa môže spájať s nevoľnosťou, vracaním a ospalosťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie