Skoro jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Ako rozpoznať krvnú zrazeninu: Tieto 4 dôležité príznaky vás môžu varovať
Zdielať na

Ako rozpoznať krvnú zrazeninu: Tieto 4 dôležité príznaky vás môžu varovať

Zrazenina je zhluk buniek a bielkovín v krvi, ktorá za normálnych okolností pomáha spomaliť krvácanie , keď ste zranení. Zvyčajne sa rozpustí, keď sa rana hojí. Ale ak sa tak nestane, alebo ak sa zrazenina vytvorí, keď ju telo nepotrebuje, môže čiastočne alebo úplne upchať krvnú cievu. Ako zrazeninu rozpoznať?

Aké problémy krvná zrazenina môže spôsobiť?

Zrazenina môže viesť k vážnym problémom a dokonca k smrti.V tepne môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu. Ak sa to stane v žile, môžete cítiť bolesť a opuch. Zrazenina hlboko v tele sa nazýva hlboká žilová trombóza (DVT). Jedným z prejavov je pľúcna embólia (PE). Obidva tieto stavy sú život ohrozujúce.

Poznajte svoje riziká

Krvnú zrazeninu môžete dostať, ak si zlomíte kosť alebo vážne poškodíte sval. Niekedy však možno neviete, prečo sa to stalo, alebo si dokonca neuvedomujete, že nejakú zrazeninu máte. Existujú však viaceré rizikové faktory. Vaše riziká zrazeniny sú vyššie, ak:

Zotavujete sa po operácii alebo museli veľa hodín sedieť v lete alebo na invalidnom vozíku
Máte nadváhu alebo obezitu
Máte cukrovku alebo vysoký cholesterol
Máte viac ako 60 rokov

Príznak: Opuch

Keď zrazenina spomalí alebo zastaví prietok krvi, môže sa nahromadiť v cieve a spôsobiť jej opuch. Ak sa to stane v dolnej časti nohy alebo lýtka, je to často príznak hlbokej žilovej trombózy. Ale môžete ju mať aj v ruke alebo bruchu. Dokonca aj potom, čosa rozpustí, jeden z troch ľudí má stále opuch a niekedy bolesť a poškodenie cievy.

Príznak: Farba kože

Ak zrazenina upchá žilu na ruke alebo nohe, koža na končatine môže byť modrastá alebo čerevná. Môže tiež úplne zblednúť následkom poškodenia krvných ciev. Pri pľúcnej embólii môže byť pokožka bude bledá, modrastá a vlhká.

Príznak: Bolesť

Náhla intenzívna bolesť na hrudníku môže znamenať, že sa zrazenina odtrhla aspôsbila pľúcnu embóliu. Alebo to môže byť príznak toho, že zrazenina v tepne spôsobila infarkt. S infarktom často prichádza bolesť v ruke, najmä vľavo. Zrazenina často bolí tam, kde sa nachádza, napríklad v dolnej časti nohy, v žalúdku alebo pod hrdlom.

Príznak: Problémy s dýchaním

Toto je vážny príznak. Môže to byť znak toho, že zrazenina je v pľúcach alebo srdci. Srdce môže búšiť, môžete sa objaviť silné potenie alebo mdloby.

Miesto: pľúca

Zrazenina môže spôsobiť rôzne príznaky podľa toho, kde sa nachádza. Pľúcna embólia môže spôsobiť rýchly pulz, bolesť na hrudníku, krvavý kašeľ a dýchavičnosť. Okamžite choďte do nemocnice. Bohužiaľ, nikedy pľúcna embólia nemá žiadne príznaky.

Miesto: Srdce

Môže sa prejavovať podobne ako zrazenina v pľúcach. Ale ak ide o srdcový infarkt, spolu s bolesťou na hrudníku môžu prichádzať aj nevoľnosť a závraty. Zavolajte 155.

Miesto: Mozog

Tlak v mozgu sa zvyšuje, keď krv nemôže normálne prúdiť. Bez kyslíka z krvi začnú mozgové bunky odumierať v priebehu niekoľkých minút. Zrazenina v mozgu môže spôsobiť bolesti hlavy, zmätenosť, záchvaty , problémy s rečou a slabosť, niekedy len na jednej strane tela.

Miesto: Brucho

Na tomto mieste zrazenina často nemá vôbec žiadne príznaky. Zablokované žily v žalúdku alebo pažeráku- trubici, ktorá ho spája s hrdlom, sa môžu roztrhnúť a presakovať krv. To môže byť veľmi bolestivé. Krv sa nachádza v stolici - je natrávená, je čierna a zapácha, alebo v zvratkoch- vtedy je zvyčajne jasnočervená.

Miesto: Obličky

Tieto zrazeniny, nazývané aj trombóza obličkových žíl, zvyčajne vznikajú pomaly a väčšinou u dospelých. Zvyčajne nemajú príznaky, kým sa kúsok neodrhne a nedoputuje do pľúc. Zriedkavo, najmä u detí, sa to môže stať rýchlo a spôsobiť nevoľnosť, horúčku a zvracanie. Zrazenina môže spôsbiť aj krv v moči a problémy s močením.

Ak máte podozrenie na krvnú zrazeninu

Okamžite navštívte svojho lekára alebo choďte na pohotovosť. Zrazenina môže byť smrteľná a kým sa nedáte vyšetriť, nebudete vedieť, či ju máte alebo nie. Lekári vám môžu podať liek na zrážanie zrazeniny alebo ju vybrať chirurgicky pomocou tenkého katétra.

Tipy na prevenciu krvnej zrazeniny

Udržujte si zdravú hmotnosť, jedzte správne a cvičte. tiež:
Neseďte ani nezostávajte dlho bez pohybu, najmä po dlhej ceste alebo operácii.
Ak máte sedavú prácu, vstaňte a hýbte sa aspoň každých pár hodín. Ohýňajte pri sedení na stoličke nohy, chodidlá a prsty.
Ak je to potrebné, noste priliehavé kompresné ponožky alebo odevy- môžu pomôcť vášmu prietoku krvi.
Ak vám predpíšu lieky na riesenie kvi antikoagulanciá- užívajte ich tak, ako je potrebné.

Súvisiace články

Najčítanejšie