Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Žlčníkový záchvat: Aké sú príčiny a ako sa mu vyhnúť?
Zdielať na

Žlčníkový záchvat: Aké sú príčiny a ako sa mu vyhnúť?

Žlčník je malý vak v tvare hrušky, ktorý je "zastrčený" priamo pod pečeňou. Je zásobárňou tekutiny nazývanej žlč, ktorú vytvára pečeň. Žlč rozkladá tuk. Keď jete, váš žlčník posiela žlč cez žlčovody do tenkého čreva, aby vám pomohol stráviť jedlo. Keď sa žlč nemôže dostať do žlčníka alebo naopak von z neho, spôsobuje príznaky, ktoré nazývame žlčníkový záchvat. Príliš veľa žlče v žlčníku ho dráždi a spôsobuje zápal a bolesť.


Častý príznak: Bolesť

Žlčníkový záchvat zvyčajne spôsobuje náhlu hlodavú bolesť, ktorá sa zhoršuje. Môžete to cítiť v pravej hornej časti alebo v strede brucha, v chrbte medzi lopatkami alebo v pravom ramene. Môžete tiež vracať alebo mať nevoľnosť. Bolesť zvyčajne trvá 20 minút až hodinu.

Aké sú iné príznaky?

Nhromadená žlč sa môže dostať do krvného obehu a spôsobiť zožltnutie pokožky a očných bielkov. Lekári tomu hovoria žltačka. Môžete mať horúčku alebo zimnicu a váš moč môže mať farbu tmavého čaju. Nopk, stolica môže byť svetlá.

Bežná príčina: Žlčové kamene

Príliš veľa cholesterolu alebo bilirubínu v žlči môže spôsobiť tvorbu kryštálov. Zhlukujú sa a tvoria kamene. Môžu byť malé ako zrnko piesku alebo veľké ako golfová loptička. Nie sú problémom, pokiaľ sa nezaseknú v žlčových cestách a neblokujú odchod žlče. Toto je najčastejšia príčina žlčníkových záchvatov.

Aké sú iné príčiny?

Akýkoľvek iný stav, ktorý bráni žlčníku pracovať tak, ako by mal, môže spôsobiť záchvat. Patria sem cholecystitída (opuch a zápal žlčníka), nádory, abscesy, sklerotizujúca cholangitída (zjazvenie žlčových ciest alebo žlčníka), abnormálny rast tkaniva alebo chronické ochorenie žlčníka, ktoré mu bráni v pohybe a zhoršuje odtok žlče.

Pravdepodobnejšie ho dostanú ženy

Ženy vo veku 20 až 60 rokov majú vyššiu pravdepodobmosť, že dostanú žlčové kamene ako muži. Príčinou môže byť zvýšený estrogén v tele z tehotenstva, hormonálnej substitučnej liečby alebo antikoncepčných piluliek. Aj preto sa častejšie stáva, že ho dostanú ženy krátko po pôrode, č dokonva v tehotenstve. Po 60-ke sú však muži aj ženy vystavení rovnakému riziku.

Hmotnosť a strava zohrávajú úlohu

Ak jete potraviny s vysokým obsahom kalórií a rafinovaných sacharidov a neprijímate dosť vlákniny, zvyšujete si riziko žlčníkového záchvatu. Tiež je pravdepodobnejšie, že ho dostanete, ak ste obézni. Rýchly úbytok hmotnosti môže tiež priniesť žlčníkový záchvat. Napríklad vaše riziko stúpa po operácii na zníženie hmotnosti.

Vek a gény zvyšujú riziko

S pribúdajúcim vekom je pravdepodobnejšie, že budete mať aj žlčníkové kamene a žlčníkový záchvat. Akonáhle dosiahnete 40 rokov, riziko začne stúpať. Ak mal niekto vo vašej rodine žlčníkové kamene, je pravdepodobnejšie, že ich dostanete.

Čo ešte zvyšuje pravdepodobnosť?

Určité stavy môžu spôsobiť žlčníkové kamene a zvýšiť riziko žlčníkového záchvatu, napríklad cirhóza (ochorenie, pri ktorom pečeň prestane fungovať v dôsledku choroby alebo poranenia), infekcia, kosáčikovitá anémia, črevné ochorenia, ako je Crohnova choroba, ktoré bránia teu v prísune živín, metabolický syndróm, vysoké triglyceridy, vysoké hladiny LDL cholesterolu a cukrovka.

Súvisiace články

Najčítanejšie