Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Husársky kúsok: Banskobystrickí zdravotníci prvý raz využili mimotelový obeh u pacienta pri vedomí
Zdielať na

Husársky kúsok: Banskobystrickí zdravotníci prvý raz využili mimotelový obeh u pacienta pri vedomí

Zdroj: FNDR BB

Po pacienta s ťažkým respiračným zlyhaním s rapídne zhoršujúcim sa stavom, ktorému aj napriek intenzívnej liečbe a umelej pľúcnej ventilácii nedokázali v nemocnici na západe Slovenska pomôcť, vyrazil banskobystrický ECMO tím spolu so Záchrannou službou Bratislava. Aj keď je to relatívne riskantný krok, ešte pred transportom do bratislavskej nemocnice pacienta napojili na mimotelovú oxygenáciu (ECMO). Ak by tak neurobili, bolo by veľmi pravdepodobné, že by pacient transport nemusel prežiť.

​Pacient bol hospitalizovaný na II. klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU v Bratislave. Po niekoľkých dňoch sa aj vďaka vysokému nasadeniu celého zdravotného tímu kliniky stav pacienta zlepšil.

Pacienta mohli odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie a na mimotelovom obehu bol zobudený z umelého spánku. Krátko na to začal s intenzívnou rehabilitáciou, počas ktorej dokonca stál s pomocou špeciálneho aparátu. Aj vďaka skorej rehabilitácii je vysoká pravdepodobnosť, že pacient sa bude môcť vrátiť do bežného života rýchlejšie. Na Slovensku to bolo prvé využitie mimotelovej oxygenácie u pacienta pri vedomí s ťažkým respiračným zlyhaním so spojením mobilizácie (rehabilitácie) pacienta. Pacienta po zlepšení jeho stavu po niekoľkých dňoch bezpečne previezli naspäť do spádovej nemocnice.​

Súvisiace články

Najčítanejšie