Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ste alergik? Pozor na výživové doplnky!
Zdielať na

Ste alergik? Pozor na výživové doplnky!

Vitamíny a lieky sa môžu navzájoma ovplyvňovať

Alergény môžu byť skryté v celom rade doplnkových produktov, od farbív v práškoch vitamínu C až po niektoré vitamíny používané vo vlasových prípravkoch a iných produktoch.

Prieskumy ukázali, že mnohí ľudia nediskutujú o používaní výživových doplnkov s lekármi, čiastočne preto, že sa domnievajú, že by nesúhlasili s ich užívaním. Aj preto nie sú o doplnkoch v súvislosti so svojou diagnózou dostatočne poučení. Potenciálnym zdrojom alergií sú doplnky vitamínu C, ktoré sa stali obzvlášť populárnymi počas pandémie, keď ľudia chceli podporiť svoj imunitný systém. Je dôležité, aký druh vitamínu C alergici užívajú. Napríklad niektoré prášky vitamínu C obsahujú farbivá, ako je karmín, červené farbivo, ktoré pochádza zo sušených a rozdrvených schránok niektorých chrobákov. Niektoré obsahujú aj želatínu, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu u ľudí s alfa-gal syndrómom.

Vo všeobecnosti vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny B1 až B9, B12 a C, s väčšou pravdepodobnosťou spôsobia okamžitú alergickú reakciu ako vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E a K. Tie s väčšou pravdepodobnosťou spôsobia oneskorenú reakciu v podobe alergickej kontaktnej dermatitídy (ACD).

Byliny a koreniny môžu tiež pôsobiť aj ako alergény.

Kurkuma je korenie, ktoré sa stalo populárnou zložkou výživových doplnkov. Kurkuma a kurkumín (nachádzajúci sa v kurkume) môžu byť použité ako farbivo pre jej žltú farbu a tiež ako príchuť, ale sú spájané s alergickými reakciami. Ďalší populárny bylinný doplnok, ktorý môže vyvolávať alergické reakcie- ginkgo biloba, bol uvedený na trh ako produkt, ktorý zlepšuje pamäť a kogníciu. Je dostupný vo forme piluliek a v bylinkových čajoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie