Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Astmatický záchvat nie je banalita! Čo vtedy robiť?
Zdielať na

Astmatický záchvat nie je banalita! Čo vtedy robiť?

Archívna reportáž

Neliečená alergia môže skončiť astmou.

Astma je nevyspytateľné ochorenie. Záchvat môže prísť úplne nečakane a potom záleží na každej minúte. Preto treba byť naň pripravený a vedieť, čo treba vtedy robiť.

Astma je zápalové ochorenie priedušek. Ide o najčastejšiu chronickú chorobu v detskom veku, ale môže sa objaviť kedykoľvek aj u dospelého. Medzi najčastejšie príznaky patrí kašeľ a námahová dušnosť sprevádzaná piskotom na prieduškách. Niekedy sa stav môže výrazne zhoršiť a viesť až k záchvatu.

Čo vtedy zaberá

Lieky na astmu sa delia na úľavové a protizápalové. Úľavový liek je inhalačný sprej, ktorý má mať astmatik vždy pri sebe a použiť ho pri záchvate dušnosti,pretože účinkuje rýchlo. Protizápalové lieky potrebujú na vznik účinku dlhší čas, obsahujú kortikoidy (silné protizápalové látky) a majú za cieľ dlhodobo tlmiť zápal v prieduškách.

Keď nastanú ťažkosti

Úplne najdôležitejšie je odhaliť včas astmatický záchvat a dokázať človeku v takej situácii pomôcť.  Čo nás na blížiaci sa záchvat upozorní? 

  • rýchle zhoršovanie dušnosti,
  • dych je krátky, s náročným výdychom,
  • postihnutý sípe a v prieduškách mu píska, nie je schopný plynule hovoriť.

Prvú pomoc zvládnete

Ak astmatik nemá pri sebe žiadny inhalačný liek, zavolajte záchrannú službu a počkajte pri ňom do príchodu sanitky. Väčšina astmatikov má však pri sebe už spomínaný úľavový sprej. V takom prípade postupujte takto:

Pohodlie a čerstvý vzduch. Chorého posaďte, pomôžte mu uvoľniť tesné oblečenie, otvorte okno alebo inak zaistite prísun čerstvého vzduchu.

Úľavový sprej. Postihnutý úplne vydýchne, vloží do úst nástavec inhalátora, 2× stlačíte sprej a zhlboka liek vdýchne. Zadrží dych aspoň na 10 sekúnd a pomaly vydýchne.

Privolanie pomoci. V prípade potreby aplikáciu lieku po 1–2 minútach zopakujte, maximálne však celkom 4- krát. Ak sa stav astmatika nezlepší, zavolajte 155 alebo 112. Do príchodu záchrannej služby pokračujte vždy jedným vstrekom zo spreja každé štyri minúty.

Stála podpora. Astmatik často dobre reaguje na inhalačné lieky a príznaky rýchlo ustúpia. Avšak vrátiť sa môžu už v nasledujúcich minútach, preto zostaňte pri človeku po záchvate tak dlho, než bude cítiť celkom dobre.

Súvisiace články