Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Univerzitná nemocnica v Bratislave pomôže astmatikom odhaliť alergický zápal v dýchacích cestách pomocou metódy NIOX
Zdielať na

Univerzitná nemocnica v Bratislave pomôže astmatikom odhaliť alergický zápal v dýchacích cestách pomocou metódy NIOX

Neliečená alergia môže vyústiť do astmy.

Počuli ste už slovo NIOX? Ide o neinvazívnu, časovo nenáročnú metódu na stanovenie alergického zápalu v dýchacích cestách vo vydychovanom vzduchu pri bronchiálnej astme.

Prístroj určuje prítomnosť a množstvo oxidu dusnatého (NO) z vydychovaného vzduchu, ktorý pľúca zdravého človeka vylučujú len v minimálnom množstve.

Pri alergickom zápale tvorba NO stúpa, jeho pôvod je v epiteliálnych bunkách zmenených alergickým zápalom. Hodnoty NO veľmi rýchlo reagujú na liečbu alebo zhoršenie ochorenia. Vyšetrenie je preto užitočné aj na odsledovanie efektivity liečby u daného pacienta.

Výhody vyšetrenia sú rýchlosť a neinvazívnosť testu s okamžitými výsledkami. Test tiež predpovedá citlivosť na kortikosteroidy a pomáha stanoviť dávky kortikosteroidov pre optimálnu liečbu, a zároveň predpovedá astmatický relaps-teda nový prejav ochorenia.

Vyšetrenie koncentrácie NO vo vydychovanom vzduchu neprepláca žiadna zdravotná poisťovňa. Vyšetrovacia metóda patrí medzi nadštandartné metódy, ktoré sú však plne akceptované odbornými
lekármi. Cena vyšetrenia je 15,00€. Objednať sa môžete v UNB na t.č. 02/48234332

Súvisiace články

Najčítanejšie