Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hormonálna antikoncepcia môže súvisieť so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, zistila štúdia
Zdielať na

Hormonálna antikoncepcia môže súvisieť so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, zistila štúdia

Nepríjemné zistenie: Nová štúdia zistila, že akýkoľvek typ hormonálnej antikoncepcie môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny prsníka.

Zistenia – zhromaždené prostredníctvom Clinical Practice Research Datalink (CPRD) – naznačujú, že užívanie hormonálnej antikoncepcie obsahujúcej iba gestagén môže viesť k 20 – 30 % vyššiemu riziku rakoviny prsníka.

Výskumníci analyzovali údaje od 9 488 žien, u ktorých sa vyvinula invazívna rakovina prsníka vo veku medzi 20 a 49 rokov, s 18 171 blízkymi ženami bez rakoviny prsníka. Zistili, že medzi účastníčkami 44 % žien s rakovinou prsníka a 39 % žien bez nej mala v priemere tri roky pred diagnózou predpísanú hormonálnu antikoncepciu.
Celkovo sa absolútne zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka počas 15-ročného obdobia u žien s päťročným užívaním pohybovalo od 8 zo 100 000 žien vo veku od 16 do 20 rokov až po 265 zo 100 000 vo veku od 35 do 39 rokov.

Už predtým iné štúdie zistili, že kombinovaná antikoncepčná tabletka – kombinujúca estrogén a gestagén – je spojená s relatívne malým zvýšením rizika vzniku rakoviny prsníka. Toto zvýšenie klesá, keď ju žena prestane užívať. V roku 2018 jedna štúdia identifikovala o 50 % zvýšené riziko rakoviny prsníka u žien, ktoré začali užívať kombinovanú perorálnu antikoncepciu v priebehu posledných 12 mesiacov.

Podľa Gillian Reeves, profesorky štatistickej epidemiológie a riaditeľky Oddelenia pre epidemiológiu rakoviny na Oxfordskej univerzite, výhody užívania antikoncepcie nad rámec prevencie tehotenstva – vrátane ochrany pred rakovinou endometria a rakovinou vaječníkov – môžu prevážiť negatíva užívania tabliet.

„Už mnoho rokov vieme, že kombinovaná perorálna antikoncepcia, ktorú ženy používajú už desaťročia, má tiež vplyv na riziko rakoviny prsníka. Je to malé zvýšenie rizika, ktoré je prechodné. Neboli sme si absolútne istí, aký bude zodpovedajúci účinok týchto antikoncepčných prostriedkov obsahujúcich iba gestagén. Ukázali sme, že sú rovnaké, pokiaľ ide o riziko rakoviny prsníka – môžu ho zvýšiť."

Breast Cancer Now poznamenáva, že štúdia nezohľadnila, či rodinná anamnéza ochorenia prispela k úrovniam rizika medzi účastníčkami štúdie.

Štúdia sa nezaoberala tým, akú hormonálnu antikoncepciu mohli ženy v minulosti používať, ani nezohľadňovala, ako dlho užívali antikoncepciu obsahujúcu iba gestagén,“ dodala doktorka Kotryna Temcinaite, vedúca komunikácie výskumu v Breast Cancer Now.

Vypočujte si podcast o rakovine prsníka s MUDr. Miroslavou Malejčíkovou.

Zdielať na

Súvisiace články