Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príznaky long kovidu u tejto skupiny ľudí sa podľa vedcov „vyriešia do roka“.
Zdielať na

Príznaky long kovidu u tejto skupiny ľudí sa podľa vedcov „vyriešia do roka“.

Long kovid má nepríjemné prejavy

Únava, ťažkosti s koncentráciou, dýchavičnosť a bolesti svalov sú bežné príznaky long kovidu. Nový výskum naznačuje, že ľudia s dlhotrvajúcim kovidom, ktorí pôvodne trpeli len miernou formou ochorenia, by mali očakávať, že ich príznaky vymiznú do jedného roka.

Niektorí pacienti s pretrvávajúcimi príznakmi po kovide sa obávajú, že pretrvávajúce symptómy nezmiznú, ale akademici tvrdia, že „mierne ochorenie nevedie k vážnej alebo chronickej dlhodobej chorobnosti“. Výskumníci porovnávali údaje o ľuďoch, ktorí neboli infikovaní vírusom, s ľuďmi, ktorí trpeli miernou formou ochorenia – čo znamená, že boli chorí, ale nevyžadovali nemocničnú starostlivosť. Skúmali aj informácie o pretrvávajúcich príznakoch po infekcii – u očkovaných aj neočkovaných ľudí.

Tím izraelských výskumníkov sa tiež zaoberal informáciami o takmer dvoch miliónoch ľudí registrovaných u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v Izraeli, ktorí absolvovali test na Covid-19 v období od marca 2020 do októbra 2021. Údaje o takmer 300 000 ľuďoch, ktorí mali potvrdený mierny prípad Covidu, sa porovnávali s rovnakým počtom ľudí, ktorí nemali pozitívny test na toto ochorenie.

Výskumníci sa zamerali na informácie o množstve symptómov spojených s dlhotrvajúcim Covidom vrátane straty chuti a čuchu, problémov s dýchaním, koncentráciou a pamäťou – tiež známych ako mozgová hmla; slabosť, búšenie srdca a závraty.

Zistili, že príznaky dlhotrvajúceho Covidu „pretrvávali niekoľko mesiacov“, ale väčšinou vymizli do roka.. Zistili tiež, že riziko „pretrvávajúcich“ problémov s dýchaním bolo bežnejšie u ľudí, ktorí nedostali vakcínu proti Covid-19 v porovnaní s tými, ktorí ju dostali.

Aj keď bol fenomén long kovidu dlho obávaný a diskutovalo sa o ňom od začiatku pandémie, pozorovali sme, že väčšina zdravotných výsledkov po miernom priebehu ochorenia zostala niekoľko mesiacov a vrátila sa do normálu v priebehu prvého roka,“ napísali akademici v The BMJ. 

„Tento celonárodný súbor údajov o pacientoch s miernym ochorením Covid-19 naznačuje, že mierne ochorenie nevedie k vážnej alebo chronickej dlhodobej chorobnosti a nebude predstavovať pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nepretržitú záťaž. Dôležité je, že riziko pretrvávajúcej dýchavičnosti sa znížilo u očkovaných pacientov s prelomovou infekciou v porovnaní s neočkovanými ľuďmi, zatiaľ čo riziká všetkých ostatných príznakov boli porovnateľné."

Uviedli, že najväčší počet dlhodobých symptómov po dobu najmenej šiestich mesiacov bol zistený u osôb vo veku 41 až 60 rokov v porovnaní s inými vekovými skupinami. Deti mali „zvýšené riziko malého počtu príznakov počas ranej fázy po ochorení“, ktoré sa vo všeobecnosti neskôr vrátili do normálu.

Výskumníci tiež nezistili žiadny rozdiel v priebehu dlhého ochorenia Covid na základe kmeňa vírusu, ktorým bol pacient pravdepodobne infikovaný – vrátane pôvodného kmeňa, variantov Alpha a Delta.

Stále sa však pracuje na prípadoch long kovidu po variante Omicron, čo by pomohlo objasniť, či rôzne varianty majú rôzne úrovne rizika longkovidu.

Údaje z britského Úradu pre národnú štatistiku (ONS) ukazujú, že začiatkom decembra minulého roka malo podľa odhadov 2,1 milióna ľudí v Spojenom kráľovstve dlhotrvajúcu nákazu Covid, ktorú sami nahlásili. Z tejto skupiny 57 percent uviedlo, že ich symptómy pretrvávali najmenej rok a približne 645 000 uviedlo, že sa prvýkrát nakazili pred dvoma rokmi.

Podľa údajov ONS je najčastejším hláseným príznakom únava, po ktorej nasledujú ťažkosti s koncentráciou, dýchavičnosť a bolesť svalov. Long Covid je definovaný ako symptómy pretrvávajúce viac ako štyri týždne po infekcii.

Súvisiace články

Najčítanejšie