Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred tromi rokmi sa v svetových médiách prvýkrát objavili správy o "záhadnej chorobe z Wu-chanu."
Zdielať na

Pred tromi rokmi sa v svetových médiách prvýkrát objavili správy o "záhadnej chorobe z Wu-chanu."

Koronavírus nepovedal posledné slovo.

Pred tromi rokmi The Independent a ďalšie svetové médiá zverejnili príbeh o „záhadnej chorobe“, ktorá zasiahla 30 ľudí vo Wu- chane v Číne. Odborníci mali vtedy podozrenie na spojenie ochorenia s mestským trhom s morskými plodmi vo Wuchane. Výsledkom bolo doteraz 66 miliónov mŕvych na celom svete. Ochorenie Covid-19 ani dnes nepovedalo posledné slovo. Na variant omikronu XBB dnes zomiera v Číne 9000 ľudí denne.

Informácie o chorobe boli obmedzené, okrem toho, že väčšina chorých navštívila v meste Wu-chan trh s morskými plodmi.  Prvé správy špekulovali, že choroba je podobná respiračnej chorobe Sars , ktorá zabila takmer 800 ľudí. Novinári ani odborníci však vtedy netušili, že to bude oveľa horšie a výsledkom čoho bude viac ako 6,6 milióna úmrtí na celom svete.

Zdrojom prvých správ bol čínsky lekár  Li Wen-liang z Wu-chanu, ktorý varoval kolegov a svet pred záhadným vírusom už koncom decembra. Pre Číňanov sa jeho príbeh stal symbolom toho, kam až môže zájsť bezohľadnosť štátnej moci a neúcta k ľudskému životu. A o jeho statočnosti sa dozvedeli aj ľudia ďaleko za hranicami Číny.

Li Wen-liang burcoval na nosenie rúšok, popisoval príznaky novej, nepoznanej choroby, na sociálnych sieťach ukazoval na vládnych úradníkov, ktorí sa báli do Pekingu posielať zlé správy. A tí ho opakovane varovali, že informovanie o chorobe  rovná sa útok na štátny systém a komunistickú stranu. Niekoľkokrát doktora navštívili a varovali ho, že pokiaľ neprestane robiť problémy, bude zatknutý.

„Bol ochotný hovoriť v tých hrozných dňoch a podmienkach pravdu. Škoda, že sa namiesto nákazy nerozniesla po zemi pravda,“ povedala neskôr hongkonskej verejnoprávnej televízii Kathy Lee, jedna z tých, ktorí lekári vyjadrovali podporu.

Nákaza a smrť

Začiatkom februára bolo už chorých toľko, že nemocnice vo Wu-chane potrebovali každú odbornú ruku, takže polícia si nedovolila doktora Li zatknúť. Od jednej svojej infikovanej pacientky sa aj on nakoniec nakazí a 7. februára umiera.

Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) 30. januára vyhlásila prepuknutie epidémie za stav ohrozenia verejného zdravia. Napriek rastúcim obavám z ochorenia, ktoré bolo neskôr pomenované Covid-19 , vlády európskych krajín ani USA nezaviedli stratégiu na zabránenie šírenia vírusu až do marca - tri mesiace po vydaní prvej správy. Školy, reštaurácie a obchody boli zatvorené a kancelárie sa vyprázdňovali, keďže spoločnosti rýchlo prijali model práce z domu, no nemocnice boli čoskoro preplnené pacientmi s Covid-19 bojujúcimi o život. To, o čom si verejnosť spočiatku myslela, že bude otázkou pár dní doma, sa predĺžilo a karanténa trvala šesť týždňov a vo viacerých krajinách i viac.

Hoci je známe, že uzavretie vrejného života a škôl ovplyvnilo duševné zdravie ľudí, vzdelanie detí, spôsobilo sociálnu izoláciu a ďalšie problémy, vo veľkej miere sa tvrdilo, že tento krok zachránil tisíce životov. Teraz o tri roky neskôr, keď začíname rok 2023, sú prudko rastúce miery ochorenia Covid v Číne pripomienkou, že pandémia ešte nie je za nami.

Zdravotní experti odhadujú, že Čína zaznamenáva približne 9 000 úmrtí denne po tom, ako sa počet infekcií zvýšil po ukončení prísnej politiky krajiny s nulovým výskytom Covid. Infekcie v krajine by mali dosiahnuť svoj prvý vrchol 13. januára, pričom sa očakáva 3,7 milióna prípadov za deň, uviedla britská Airfinity.

Nová vlna v Číne viedla k opätovnému zavedeniu cestovných obmedzení pre tých, ktorí cestujú z Číny do Spojeného kráľovstva. Niekoľko ďalších krajín prijalo podobné opatrenia vrátane USA, Indie, Talianska, Južnej Kórey a Taiwanu. Očakáva sa však, že tento krok bude preventívny a dočasný.

Čo je XBB a XBB 1.5?

Nové varianty Covid vyvolávajú nové obavy o zdravie, pretože podvarianty omicronu XBB a XBB.1.5 spôsobili prípadov v krajinách po celom svete.

XBB je subvariant variantu Omicron BA.2 a XBB.1.5 je subvariant XBB.Vznikol ako „rekombinantná línia medzi variantmi omicron druhej generácie“, napísal profesor Kei Sato v štúdii Tokijskej univerzity, Hokkaidskej univerzity a Kjótskej univerzity, zverejnenej na predtlačovom serveri bioRxiv. Japonskí vedci skúmali vlastnosti XBB u škrečkov vrátane prenosnosti a imunitnej odolnosti.

Ich výsledky naznačujú, že tento subvariant je vysoko prenosný a má vyvinutú odolnosť voči imunite navodenej vakcínami i voči liečbe monoklonálnymi protilátkami. V októbri 2022 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež uviedla, že existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že XBB má vyššie riziko reinfekcie v porovnaní s inými cirkulujúcimi podvariantami Omicron.

V článku o kontrole faktov, ktorý v novembri vypracovala agentúra Reuters, však tím profesora Satoa dospel k záveru, že "neexistuje žiadny dôkaz, že XBB je smrteľnejší alebo spôsobuje závažnejší COVID-19 ako variant Delta“.

XBB.1.5 bol zistený v najmenej 74 krajinách a 43 štátoch USA, podľa outbreak.info, ktorý využíva údaje z Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data ( GISAID). Medzi tieto krajiny patrí Veľká Británia, Čína, India, Pakistan, Indonézia a Austrália.

Súvisiace články