Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Počet prípadov šarlachu vo Veľkej Británii vzrástol desaťnásobne, mŕtvych je už 16 detí
Zdielať na

Počet prípadov šarlachu vo Veľkej Británii vzrástol desaťnásobne, mŕtvych je už 16 detí

Archívna reportáž

Úrady vo Veľkej Británii bijú na poplach. Počet prípadov šarlachu medzi deťmi stále stúpa a rastie žiaľ aj počet smrteľných prípadov- na toto ochorenie tam zomrelo už 16 detí. Tamojšie lekárne avizujú, že im zúfalo chýbajú penicilínové antibiotiká pre deti so šarlachom.

Objavili sa obavy, pretože prípadov šarlachu je v danom ročnom období desaťnásobne vyšší ako zvyčajne. Najnovšie údaje Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA), zverejnené vo štvrtok 8. decembra, ukázali, že nárast prípadov sa za posledných štrnásť dní ešte zrýchlil.

Infekcie sa objavujú po celej krajine, s veľkými koncentráciami streptokoka A v juhovýchodnom Anglicku spolu so severovýchodom a severozápadom. Odborníci z UKHSA uviedli, že skúmajú, či nárast prípadov nie je spôsobený nedostatkom imunity v dôsledku ochrany pred ochorením Covid 19.

Lekárnici sa sťažujú na ťažkosti s prístupom k antibiotikám vrátane tekutej verzie penicilínu, ktorá sa často podáva deťom.

Medzi 12. septembrom a 4. decembrom bolo zaznamenaných 659 prípadov šarlachu, pričom prípady vzrástli o 30 percent v posledných dvoch týždňoch obdobia 12 týždňov. Naposledy došlo vo Veľkej Britínii k intenzívnemu obdobiu infekcie streptokokom A v rokoch 2017/18, kedy došlo k štyrom úmrtiam u detí do 10 rokov v podobnom časovom rámci.

Najčítanejšie