Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Naozaj súvisia zmeny počasia so zhoršením artritídy? Vedci to potvrdili, zatiaľ však nevedia, prečo je to tak
Zdielať na

Naozaj súvisia zmeny počasia so zhoršením artritídy? Vedci to potvrdili, zatiaľ však nevedia, prečo je to tak

Archívna reportáž

Počasie má vplyv na príznaky artritídy

Dlho sa tradovalo, že počasie zhoršuje artritídu. Odborníci tento fenomén skúmali v priebehu rokov s protichodnými zisteniami. Ale tri nedávne štúdie zistili, že počasie má na prejavy atrtritídy určitý vplyv.

V jednej štúdii s 222 účastníkmi, ktorí mali artritídu bedrového kĺbu, vedci z Holandska zistili, že pacienti hlásili mierne horšiu bolesť a stuhnutosť, keď sa zvýšil barometrický tlak a vlhkosť, ale vplyv počasia na intezívnosť ich príznakov bol malý.

Ďalšia štúdia skúmala symptómy súvisiace s počasím u 800 dospelých Európanov s artritídou bedrového kĺbu, kolena alebo rúk. Hlásili narastajúcu bolesť a stuhnutosť s vyššou vlhkosťou, najmä v chladnom počasí. Vo všeobecnosti však zmeny počasia neovplyvnili ich symptómy.

Účastníci tretej štúdie uviedli symptómy chronickej bolesti. Väčšina z 2 600 ľudí v tejt štúdii mala nejaký typ artritídy. Táto štúdia zistila „mierne vzťahy“ medzi bolesťou a vyššou vlhkosťou, nižším atmosférickým tlakom a vyššou rýchlosťou vetra.

"Śtúdie skúmali vplyv dažďa, vlhkosti a stúpajúceho alebo klesajúceho barometrického tlaku. Išlo o vlhkosť, teplotu, zrážky a barometrický tlak," povedal Dr. Robert Shmerling, píšuci pre Harvard Health Blog.

"Po preskúmaní štúdií som zistil, že stále neviem, ako odpovedať svojim pacientom, ktorí sa ma pýtajú, prečo sa ich symptómy vždy spoľahlivo zhoršujú, keď je vlhké počasie, dážď, alebo keď sa inak zmenia poveternostné podmienky," povedal Shmerling pre Harvard Health. "Zvyčajne im hovorím, že po prvé už vieme, že existuje súvislosť medzi počasím a symptómami kĺbov, a po druhé, výskumníci nedokázali zistiť, ako sú zmeny počasia prepojené so zmenami symptómov artritídy, alebo prečo táto súvislosť existuje."

Jeho pacientom by zrejme ani nijako nepomohlo, keby aj by poznali dôvod vplyvu počasia na ich príznaky. Nové štúdie pravdepodobne nebudú mať vplyv na ich prežívanie bolesti a stuhnutosti -  kým nebude možné presne kontrolovať počasie alebo vnútorné prostredie ľudského tela a ovplyvňovať ich.

"To, že vedci potvrdili prepojenie medzi zhoršením príznakov a zmenami počasia však môže pomôcť pochopiť príčiny a mechanizmy symptómov artritídy, čo by mohlo viesť k lepšej liečbe," hovorí Dr. Shmerling.

„Okrem toho, zistenie, prečo sa niektorí ľudia za určitých poveternostných sokolností cítia horšie, zatiaľ čo iní si nevšimnú žiadnu zmenu , alebo sa dokonca cítia lepšie, nám môže pomôcť pochopiť jemné rozdiely medzi typmi artritídy alebo tým, ako na ne jednotliví ľudia reagujú.“ povedal.

Čo je to artritída? 

Artritída je zápalové ochorenie kĺbov. Môže byť infekčná alebo neinfekčná. Má viacero foriem a rozdeľuje sa na reumatoidnú artritídu, septickú artritídu alebo ochorenie DNA. Každý typ má iné príčiny. Avšak, ich spoločným znakom je bolesť, opuch, obmedzenie funkcie, a to pre poškodenie kĺbu.

Súvisiace články

Najčítanejšie