Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
5 otázok o letných kvasinkových infekciách. Musíte s nimi k lekárovi?
Zdielať na

5 otázok o letných kvasinkových infekciách. Musíte s nimi k lekárovi?

Ženské kvasinkové Infekcie znižujú aj obranyschopnosť proti HPV-

Čo spôsobuje kvasinkové infekcie?

Sú to rôzne druhy mikroorganizmov – kvasiniek, prvokov, vírusov. V letnom období to najčastejšie bývajú baktérie a kvasinky.

Prečo sa infekcie sa častejšie objavujú v tehotenstve alebo pri užívaní hormonálnej liečby?

Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, ako aj v tehotenstve sa zvyšuje hladina estrogénov. To ovplyvňuje uskladňovanie zásobného cukru v bunkách pošvy. Vďaka tomu sa kvasinky majú z čoho živiť, množia sa a vznikajú nepríjemné príznaky ochorenia.

Ako si žena môže pomôcť sama a kedy už vyhľadať gynekológa?

Pokiaľ sa kvasinková infekcia opakuje,  už ju zrejme vie rozoznať od iného, závažnejšieho ochorenia. Vtedy stačí, ak zájde do lekárne a kúpi si voľnopredajné perorálne alebo lokálne antimykotikum. K lekárovi treba ísť až vtedy, keď má pocit, že nezabrali, teda asi týždeň po užívaní zakúpených liekov. Lekár urobí výter, aby sa zistil presný pôvodca problémov, a nasadí cielenú liečbu.

Čo sa môže stať, ak žena liečbu podcení?

Kvasinková infekcia síce nemôže poškodiť ostatné pohlavné orgány, spôsobuje však pocit nepohodlia. Ak sa dostatočne neprelieči, môže prejsť do chronického stavu, čo znamená, že sa bude neustále vracať.

Čo robiť v prípade chronických kvasinkových infekcií?

Vtedy treba ísť k lekárovi a ten urobí kultiváciu, výter z pošvy zameraný na zistenie prítomnosti chlamýdií, baktérií a podobne. Iba tak sa dá zistiť, či kvasinková infekcia "nenasadá" na nejakú inú bakteriálnu infekciu ako superinfekcia. Ak sa vylúči aj to, že rozmnoženie kvasiniek je zapríčinené iným infekčným ochorením, lekár často ženu posiela k imunológovi. Ženy, u ktorých sa infekcie opakujú, väčšinou trpia práve poruchou bunkovej imunity. Príčinou mykózy môže byť aj vyššia hladina cukru v krvi.

Súvisiace články

Najčítanejšie