Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ženská bolesť: Poznajte 5 mýtov a faktov o endometrióze
Zdielať na

Ženská bolesť: Poznajte 5 mýtov a faktov o endometrióze

Endometriózu môžu zistiť aj na preventívnej prehliadke.

Endometrióza je ochorenie, pri ktorom tkanivo podobné tkanivu, ktoré normálne vystiela maternicu – nazývané endometrium – , začne rásť inde v tele. Tieto ložiská môžu spôsobiť veľkú bolesť, zjazvenie a v niektorých prípadoch aj neplodnosť.

Podľa vedeckých štúdií môže trvať až sedem rokov, kým žene určia diagnózu endometriózy. Jej symptómy môžu napodobňovať iné bežné stavy, ako sú syndróm dráždivého čreva alebo zápalové ochorenie panvy.  Okrem toho príznaky ako sú veľmi bolestivá menštruácia alebo dlhotrvajúca bolesť v dolnej časti chrbta alebo panvy mnoho lekárov pokladá za bežné a ďalej ich neriešia.

5 mýtov a faktov  o endometrióze

Mýtus 1: Príznak je len silná menštruácia.

Ženy s endometriózou niekedy predpokladajú, že ich symptómy sú normálnou súčasťou menštruácie, a keď vyhľadajú pomoc, niekedy ich odmietnu s tým, že len prehnane reagujú na bežné menštruačné symptómy. Ale v skutočnosti sa deje niečo oveľa vážnejšie ako občasné kŕče. Bolesť zrejme nastáva preto, že aj keď je tkanivo podobné endometriu mimo maternice, rovnako reaguje na hormonálne signály tela a produkuje chemické látky, ktoré spôsobujú zápal a bolesť.

V priebehu menštruačného cyklu toto tkanivo podobné endometriu zhrubne a nakoniec krváca. Ale na rozdiel od endometriálneho tkaniva v maternici, ktoré je schopné odtekať spolu s krvou cez vagínu každý mesiac, krv z endometriálneho ložiska inde v tele nemá kam ísť. Namiesto toho sa zhromažďuje v blízkosti postihnutých orgánov a tkanív, čím ich dráždi a zapaľuje. Výsledkom je bolesť a niekedy vývoj jazvového tkaniva, ktoré môže vytvoriť sieť zrastov spájajúcu orgány dohromady. To môže viesť k bolesti pri pohybe alebo sexuálnej aktivite.


Mýtus 2: Endometrióza postihuje iba oblasť panvy.

Najbežnejšie miesta výskytu endometriózy sú v panve, ako napríklad na vonkajšom povrchu maternice, močového mechúra a vajíčkovodov. Endometrióza sa však môže vyskytnúť kdekoľvek v tele. Zriedkavo sa napríklad v pľúcach našlo tkanivo podobné endometriu.

Mýtus 3: Endometrióza je vždy bolestivá.

Nie každá žena s endometriózou pociťuje bolesť. Nie je nezvyčajné, že sa žena dozvie, že má endometriózu, až potom, čo začne zisťovať, prečo má problémy s otehotnením. Endometrióza je jednou z hlavných príčin ženskej neplodnosti. Toto ochorenie tiež zvyšuje pravdepodobnosť potratu a iných problémov v tehotenstve. Dobrou správou však je, že veľká väčšina žien s endometriózou je nakoniec schopná mať dieťa.

Mýtus 4: Endometrióze sa dá predchádzať.

Neexistuje žiadna jasne dokázaná príčina endometriózy, takže nie je známy žiadny spôsob, ako jej predísť.Hormón estrogén môže podporovať rast endometriózy a zhoršovať symptómy. Hladinu estrogénu môžete znížiť výberom metódy antikoncepcie s nižším obsahom estrogénu, chudnutím, ak máte nadváhu, a pravidelným cvičením.

Mýtus 5: Endometrióza sa po menopauze vždy zlepší.

Hoci sa príznaky endometriózy vyskytujú najčastejšie počas menštruácie, u niektorých žien pretrvávajú  aj dlho po skončení mesačných cyklov. Dokonca aj potom, čo žena prejde menopauzou, vaječníky naďalej produkujú malé množstvo estrogénu. Ložiská endometriózy  v tele môžu ďalej reagovať na hormóny, čo spôsobuje bolesť. Príznaky endometriózy u mnohých žien sa naozaj po menopauze zlepšujú, neprináša však úľavu všetkým. Niektoré ženy, ktoré prešli menopauzou, sa môžu rozhodnúť pre chirurgické zákroky na odstránenie endometrióznych ložísk alebo zrastov, alebo dokonca pre odtsránenie maternice a vaječníkov. Tieto postupy však nie vždy pomôžu pri odstránení bolesti. Hormonálne terapie sa tiež javia ako menej účinné u žien po menopauze.

Súvisiace články

Najčítanejšie