Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prečo plačeme, keď sme šťastní?
Zdielať na

Prečo plačeme, keď sme šťastní?

Niekedy, keď sme plní radosti a emócií, začneme plakať. Zvyčajne si slzy spájame so smútkom, takže sa môže zdať zvláštne plakať, keď sme šťastní. Plač však môže mať pozitívne účinky na vašu duševnú pohodu a môže vám skutočne pomôcť zvládnuť vaše emócie.

Čo sú slzy šťastia?

Nie je presne známe, prečo plačeme aj od šťastia alebo ako sa líšia tieto slyz od sĺz hnevu alebo smútku. Ale keď plačeme kvôli niečomu, čo považujeme za dobré, a nie kvôli niečomu, čo je smutné, nazývame naše slzy „slzy radosti“.

Neroníte len slzy, keď ste nahnevaní či smutní. Existujú tri rôzne typy sĺz, kategorizované podľa dôvodov, prečo sa objavujú:

Bazálne slzy. Tieto slzy máme v očiach celý deň. Pôsobia ako lubrikant a dezinfekčný prostriedok pre oči. Okrem vody a soli, ktoré by ste v slze mohli očakávať, je tu aj hlien a olej. Olej chráni slzu pred odparovaním.
Psychické alebo emocionálne slzy. V reakcii na emocionálnu udalosť plačeme psychické alebo emocionálne slzy. Tieto slzy obsahujú stresové hormóny.
Dráždivé slzy. Keď vám oko niečo naruší alebo sa dostane dovnútra, vyplavia vám dráždivé slzy. Bežným príkladom môžu byť slzy, ktoré vám tečú pri krájaní cibule.

Výhody plaču

Plač môže spôsobiť, že vaše telo začne produkovať hormóny, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie. Po plači uvoľňujete oxytocín a endorfíny, čo vám môže pomôcť zdvihnúť náladu.

Ak pri plači cítite emocionálne pohodlie, vaša nálada sa môže potom zlepšiť. Ale ak sa pokúsite potlačiť slzy alebo sa hanbíte, keď plačete, môže to mať opačný účinok a v skutočnosti vám to zhorší náladu. Kultúra, v ktorej žijete, môže tiež zohrávať úlohu v tom, či sa po plači cítite lepšie alebo nie.

Druhy sĺz šťastia

Nedávna štúdia hovorí, že existujú štyri rôzne typy pozitívnych sĺz súvisiacich s týmito situáciami: pobavenie, citová náklonnosť, krása a úspech.

Zábava. Plačete, keď sa na niečom smejete, alebo vám príde niečo také vtipné a zábavné, že sa nemôžete ubrániť slzám.
Náklonnosť. Slzy citovej náklonnosti sa môžu objaviť, keď ste na svadbe alebo máte nečakaný nával vďačnosti. Je bežné, že máte slzy náklonnosti k niekomu, na kom vám záleží.
Krása. Keď vás ohromí ohromujúca scéna, môžete plakať. Môže sa to stať, keď počujete krásnu hudbu alebo vidíte strhujúcu prírodnú scenériu.
Úspech. Slzy pri úspechu môžu prísť, ak dosiahnete niečo veľmi dôležité alebo prekonáte prekážku alebo prekážku.
Táto štúdia preskúmala údaje od viac ako 13 000 ľudí a našla aj zaujímavé kultúrne podobnosti. Ľudia, ktorí žijú v západných spoločnostiach alebo v spoločnostiach, ktoré sa zameriavajú na jednotlivca, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú plakať slzy krásy alebo zábavy. Účastníci, ktorí žijú v komunálnych kultúrach, prejavili viac sĺz náklonnosti.
Ženy tiež častejšie plačú "pozitívnymi slzami šťastia" častejšie ako muži. ‌

Ako môžu slzy radosti ovplyvniť zdravie?

Slzy radosti majú svoj účel. Môžu vám pomôcť udržať vašu emocionálnu rovnováhu. Ľudia, ktorí plačú od šťastia, sa v skutočnosti dokážu lepšie zotaviť z pôvodného pocitu, ktorý ich rozplakal. V reakcii na jednu príčinu môžete mať dve rôzne emócie-napríklad pri lúčení sa s úspešnou športovou kariérou. To sa nazýva dimorfný výraz. Dimorfné výrazy vám môžu pomôcť regulovať vaše emócie, aby vás nepremohli.

Súvisiace články

Najčítanejšie