Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Porucha, ktorú mal Nikola Tesla, Albert Einstein či David Beckham. Máte ju aj vy?
Zdielať na

Porucha, ktorú mal Nikola Tesla, Albert Einstein či David Beckham. Máte ju aj vy?

Neustála kontrola bytu či chorobná hygiena sú tiež prejavmi OCD

„Žil som aj v zahraničí a tam je úplne normálne o OCD hovoriť. Zo športovcov trpí touto poruchou napríklad David Beckham, mal ju Nikola Tesla a dokonca aj Albert Einstein. Chcel by som o nej verejne hovoriť aj tu na Slovensku. Myslím, že by to pomohlo mnohým ľuďom, ktorí majú prejavy tohto ochorenia, netušia, čo im je, alebo majú strach ísť k psychiatrovi,“ hovorí športovec Václav Klus v podcaste o obsedantno- kompulzívnej poruche. Viete čo to je?

Obsedantno-kompulzívna porucha (OCD) patrí medzi typické neurotické poruchy. Charakterizuje ju prítomnosť nutkavých myšlienok (obsesií), ktoré sa proti vôli  človeka opakovane vtierajú do jeho mysle a spôsobujú tak nepokoj a tieseň.

Veľmi malú úľavu od tejto tiesne prináša určité kompulzívne správanie – kompulzia alebo rituály. OCD sa týka asi dvoch až troch percent populácie a objavuje sa väčšinou okolo dva­dsiateho roku života.

 Ako sa diagnostikuje

 Aby mohla byť OCD diagnostikovaná, ťažkosti musia trvať aspoň dva týždne. Ďalej vtieravé myšlienky (označované aj ako ruminácie) musí dotyčný považovať za svoje vlastné. Aj pri schizofrénii sa môžu vyskytnúť vtieravé myšlienky, ale tie sú väčšinou vnímané ako cudzie, často aj ako implantované cudzími ľuďmi. Sám pacient obsesie či kompulzie vníma ako nepríjemné a väčšinou aj ako nezmyselné, no nedokáže sa im brániť.

 Porucha narušuje život pacienta, pretože ho núti opakovať určité rituály. Rituály vníma ako potrebné napríklad v tom zmysle, že ich vykonaním sa znižuje pravdepodobnosť vzniku nejakej katastrofy alebo zranenia, či ochorenia blízkej osoby. Pacient sa však za svoje správanie často hanbí, skrýva ho, a ak sa o ňom okolie dozvie, snaží sa ho vysvetliť nejakým logickým spôsobom. Problém pre dotyčného predstavujú zmeny v živote, napríklad nové zamestnanie a podobne, pretože sa snaží udržiavať zabehnuté rituály alebo preto, že nové zmeny vedú k vzniku nových obsesií.

Ak nenapočítam do tisíc... 

Niekedy sa rituály nemusia vôbec prejavovať navonok a zostávajú v podobe myšlienok. Napríklad dotyčný môže mať vtieravú myšlienku, že ak nenapočíta do tisíc alebo nezopakuje stokrát určité slovo, stane sa nejaká katastrofa. Inokedy pôvodné obsesie vymiznú a zostávajú len rituály, ktorých si dotyčný môže prestať byť vedomý.

OCD sa v praxi väčšinou prejavuje neustálym kontrolovaním, či je pri odchode zamknuté, či je zastavený plyn, voda a podobne. Ďalším prejavom môže byť obava z infekcie, dotyčný si vtedy opakovane a dlho umýva ruky. Takíto ľudia mimo domova nosia rukavice a iné ochranné pomôcky. Nie celkom vzácnou formou OCD môže byť zberačstvo, teda ukladanie rôznych vecí doma – novín, letákov, odpadkov a podobne.

Ako sa lieči?

Dôležitou súčasťou je edukácia, teda vysvetlenie, čo sú obsesie, čo kompulzia a ako konkrétne sa oboje prejavuje. Používa sa farmakologická liečba antidepresívami a kognitívno behaviorálna terpia.

Súvisiace články